Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ), Türkiye'nin melezleme ıslahı ile elde edilmiş ilk ceviz çeşitleri olan 'Diriliş', '15 Temmuz', 'Bayrak' ve 'Maraş 12' isimli ceviz çeşitleri ile güvenlik güçlerinin kullanacağı 'Balistik Jel Takviyeli Kurşungeçirmez Yelek' üretildi.
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Avşar Yerleşkesi rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin melezleme ıslahıyla elde edilmiş ilk ceviz çeşitleri ile kurşungeçirmez yelek üretmenin sevincini yaşadıklarını söyledi.
Bilimin kolay olmadığına dikkati çeken Deveci, 24 yıllık bir üniversite olduklarını anımsatarak, '14 yıllık çalışmanın ardından üniversitemizde 4 yeni çeşit ceviz üretimi yapıldı. Bilim kolay iş değildir, zordur. Sabır ister, emek ister. Yine hocalarımızın desteğiyle öğrencimiz TÜBİTAK 2238-Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması Teknoloji kategorisinde 3'üncü olan 'Balistik Jel Takviyeli Kurşungeçirmez Yelek' üretti. Kendilerini emeklerinden dolayı kutluyorum.' dedi.
KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ise Türkiye'de ilk ceviz ıslahı yaparak bunun tescil ve patentini alan üniversite olduklarını dile getirdi.
Sütyemez ayrıca, 14 yıllık çalışma neticesinde de Türkiye'de de ilk defa melez ceviz çeşidi ıslan eden kurum unvanını da aldıklarını vurguladı.
- Akrabasından ilham aldı, kurşun geçirmez yelek üretti
KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Bölümü öğrencisi Muhammed Savrun ise TÜBİTAK 2238-Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması Teknoloji kategorisinde projesinin 3'üncü olduğunu belirtti.
Güneydoğu Anadolu'da görev yapan özel harekatçı akrabasından ilham alarak proje çalışmalarına başladığını ifade eden Savrun, 'Kuzenimle devamlı istişare ediyordum. Kuzenim hem ağırlığı, hem terletmesinden çok yakınıyordu. Ondan ilham alarak farklı bir ürün yapalım dedik. Her gördüğüm özel harekatçıyla, nöbet tutan güvenlik güçleriyle görüştüm. İnsanların problemlerine yönelik bir çalışma yaptım.' diye konuştu.
Savrun, ürettiği yeleğe ilişkin şu bilgileri verdi:
'Kurşun geldiği zaman normal çelik yelek de geçirmiyor. Geçirmediği zaman arkada bir basınç oluşuyor. Oluşan basınç da insan vücudundaki kaburgayı kırabilecek kuvvette. Bunu engellemek için çalışma başlattık. Biz de bunun yerine balistik jel olan sığır jelatinden bir jel yaptık. Normalde kurşun geldi, geçirmiyor. Arkada bir basınç oluşturacak. Bu jel de insan vücudu gibi davranacağı için oradaki basıncı emecek. Oradaki kuvveti emmiş olacak. Prototip olarak yaptık. Sertifika aldıktan sonra da üretime geçilecek.'
Konuşmaların ardından Rektör Deveci, Doç. Dr. Sütyemez, kurşungeçirmez yelek projesine destek veren Doç. Dr. Ahmet Kaya, Yrd. Doç. Dr. Beril Özçelik ile Muhammed Savrun'a başarı belgesi verdi.
KSÜ'de Kurşungeçirmez Yelek Ve Ceviz Üretildi
KSÜ'de, Türkiye'nin melezleme ıslahı ile elde edilmiş ilk ceviz çeşitleri olan 'Diriliş', '15 Temmuz', 'Bayrak' ve 'Maraş 12' ile güvenlik güçlerinin kullanacağı 'Balistik Jel Takviyeli Kurşungeçirmez Yelek' için tanıtım toplantısı düzenlendi.