KTB Başkanı Hüseyin Çevik, çiftçilerin borçlarının ertelenmesine yönelik alınan bu karar için Hükümete ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür etti. Bunun tarımsal üretim adına olumlu bir gelişme olduğunu belirten Çevik, tarlası zarar gören çiftçilerin hasar tespiti yaptırmaları uyarısında bulundu.
Türkiye’nin 2015-2016 tarımsal üretim sezonunda tabii afetlerden etkilendiğini, fakat en çok etkilen bölgenin Konya Ovası olduğunu belirten KTB Başkanı Hüseyin Çevik, “Haziran ayının son günleri Konya ve Karaman’ın bazı ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı ve rüzgar, tarladaki mahsule yüzde 40 ila yüzde 100 oranında değişen zarar vermiştir. Özellikle Ereğli, Karapınar, Çumra, Güneysınır, Ilgın, Beyşehir ve Bozkır ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı nedeniyle 600 bin dekar alan etkilenerek, toplam 400 bin dekar alan zarar görmüştür. Kuraklık nedeniyle Cihanbeyli’nin yarısından itibaren Akören’e kadar Konya’nın doğu ve güney bölgelerindeki yaklaşık 200 bin hektar kıraç alanda büyük oranda biçerdöverin girmediği tarım arazileri olmuştur. Dolunun ve kuraklığın görüldüğü ekili arazilerde zarar büyük olmuş, bazı yerlerde ise hiç mahsul alınamamıştır. Konya’nın genelinde kıraç alanlarda üreticilerin ektiğini ve masraflarını alamadığı bir üretim sezonunu geride bıraktık. Sulama sezonunun kuraklık nedeniyle erken başlamasıyla sulama maliyetleri de artmıştır” dedi.
“Çiftçi afet yardımı bekliyor”
Hükümetin 9 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede tarlası yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik yayınlamış olduğu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Çevik, bunun için Hükümete ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür etti. Bu kararın tarımsal üretim adına olumlu bir gelişme olduğunu belirten Çevik, “Ancak Konya Ovası’nda yaşanan kuraklık ve dolu zararı nedeniyle zararın büyük olduğu ve mahsulün az olduğu görülmüştür. Zararın yoğun yaşandığı bölgelerde, çiftçi kaldırdığı ürünle masrafını karşılayamamıştır. Bu açıdan kuraklık ve dolu zararının yaşandığı bölgelerin afet kapsamında değerlendirilip zararın nakdi ya da üreticinin ihtiyacı olan tohum, gübre, mazot gibi girdilerle ayni olarak telafi edilmesini umut ediyoruz. Konya Ovası’nda, kıraç arazilerin ekonomiye katkısının arttırılması ve kontrollü tarım için dış havzalardan su getirilmesinin de bir ‘Devlet Projesi’ olarak başlamasını istiyoruz” diye konuştu.
KTB Başkanı Çevik Açıklaması 'Borç Ertelemesi Çiftçiyi Sevindirdi'
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Resmi Gazetenin 9 Eylül 2016 tarihli sayısında tarlası yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine yönelik yayınlanan kararın son derece isabetli olduğunu söyledi.