KTO, KTB Ve KSO'dan Is Gücü Sorununun Çözümü Için 4 Kritik Öneri

Konya is dünyasini temsil eden Konya Ticaret Odasi (KTO), Konya Ticaret Borsasi (KTB) ve Konya Sanayi Odasi (KSO) ortak bir açiklama yaparak, son dönemde özellikle bazi sektörlerde etkileri çok fazla hissedilir hale gelen insan kaynagi eksikligine dikkat çekti.

Is gücü eksikliginin hem üretkenlik hem de ekonomik büyüme açisindan ciddi sorunlara yol açtiginin ifade edildigi ortak açiklamada, bu bosluklarin birçok sektörde verimliligin düsmesine, is gücü maliyetlerinin artmasina ve dolayisiyla uluslararasi rekabet gücünün azalmasina neden oldugu vurgulandi. Ayrica Türkiye is gücü piyasasindaki en büyük zorluklardan birinin nitelikli eleman eksikligi oldugu belirtilerek, bu noktada mesleki egitimin güçlendirilmesinin ciddi önem tasidiginin alti çizildi. Çalisma hayatindaki is gücü sorununun çözümüne yönelik öneriler ise; mesleki egitim yatirimlarinin artirilmasi, is gücü egitim programlarinin yeniden yapilandirilmasi, kayitli yabanci isçi alternatifinin degerlendirilmesi ve çalisma sartlarini iyilestirilerek istihdamin artirilmasi olmak üzere dört ana baslikta toplandi.

Is gücü sorununun çözümü için 4 kritik öneri

KTO, KTB ve KSO tarafindan yapilan ortak açiklamada su ifadelere yer verildi: “Egitim programlarinin, sektörlerin ihtiyaçlarina uygun olarak güncellenmesinin ve meslek liseleri ile teknik okullarin kalitesinin artirilmasinin, gençlerin is gücü piyasasina daha hizli ve etkili bir sekilde entegre olmalarini saglayacagina inaniyoruz. Son dönemde is dünyasina etkilerini hizla hissetmeye basladigimiz; otomasyon, dijitallesme ve yapay zeka gibi teknolojiler is gücü piyasasinda köklü degisiklikler getirmekte. Bu kapsamda mevcut is gücü egitim programlari da teknolojik gelismelere ve endüstriyel degisikliklere uyum saglayacak sekilde yeniden yapilandirilmali. Egitim programlarinin modernize edilmesi, is gücü kalitesini artirarak, sektörel ihtiyaçlara daha iyi yanit verilmesine katkida bulunacaktir. Türkiye’nin is gücü sorununa çözüm olarak, yabanci isçilerin kayitli bir sekilde çalisma hayatina dahil edilmesi alternatifinin degerlendirilmesi gerektigini de özellikle vurgulamak istiyoruz. Kalkinma Odakli Stratejik Arastirmalar Merkezi (KOSAM) tarafindan hazirlanan akredite göçmen çalisma vizesi modelinde belirtildigi gibi; ülkemize katki saglayabilecek nitelikli/kalifiye ve kayitli yabanci is gücünün ülkemize çekilmesinin, istihdamda önemli bir denge saglayabilecegini düsünüyoruz. Ancak, bu sürecin belirli sartlar ve düzenlemeler çerçevesinde gerçeklestirilmesi gerektigini; kayit, çalisma izinleri, entegrasyon, kart modelleri, ikamet, isveren sponsorluklari ve özel istihdam bürolari gibi basliklarin saglam zemin üzerine insa edilmesinin ne kadar önemli oldugunu tekrar belirtmek istiyoruz. Isgücü eksikliginin dogurdugu sikintilarin çözülmesi için çalisma sartlarini iyilestirilerek istihdamin artirilmasini ayrica destekliyoruz. Çalisan haklarina saygi gösterilmesi, adil ücretlendirme ve saglikli çalisma ortamlari, is gücü piyasasinda mutlaka kalici iyilestirmeler saglayacaktir. Isveren ve çalisanlar arasindaki iletisimin güçlendirilmesi de is gücü sorunlarinin çözümüne katkida bulunacaktir. Konya Ticaret Odasi, Konya Ticaret Borsasi ve Konya Sanayi Odasi olarak, ülkemiz is gücü sorunlarina yönelik çözüm önerilerimizi paylasarak, bu önemli konunun çözümüne katkida bulunmayi amaçliyoruz. Isgücü piyasasindaki sorunlarin çözümü için tüm paydaslarla is birligi içerisinde çalisacagimizi ve bu süreçte üzerimize düseni yapacagimizi kamuoyuna saygiyla duyururuz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile