KTÜ Klinik Arastirmalar Merkezinde Kovid-19'La Mücadele Eden Ilaç Üzerinde Çalisiliyor

Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürdal Yilmaz: 'Kovid19 enfeksiyonunun bulasiciligiyla mücadele eden bir ilaç üzerinde de su an KTÜ Klinik Arastirma Merkezinde çalisilmakta ve olumlu sonuçlari görülmektedir'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Klinik Arastirmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürdal Yilmaz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonunun bulasiciligiyla mücadele eden bir ilaç üzerinde çalistiklarini ve bunun olumlu sonuçlarini gördüklerini bildirdi.

KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yilmaz, yaptigi yazili açiklamada, Kovid-19 salginindan dünyada ve Türkiye'de çok sayida insanin etkilendigini animsatti.

Salgindan korunmak için asilamanin su an en elzem yöntem olduguna dikkati çeken Yilmaz, hijyen, fiziksel mesafenin korunmasi ve maske kullaniminin da halen önemini korudugunu aktardi.

Yilmaz, Türkiye'de asilama oranlarinin her geçen gün yükseldigini ancak halen istenilen düzeyde olmadiginin altini çizerek, "Günümüzde artik 4. doz asi ihtiyaci gündemdedir. Asi vesilesiyle veya hastaligi geçirerek bagisiklik gelisen kisilerde, antikor düzeylerinin üçüncü aydan sonra azalmaya basladigi artik bilinmektedir. Bu nedenle de belirli bir zaman periyodu boyunca tekrarlayan doz asiya ihtiyaç bulundugu görülmektedir." ifadesini kullandi.

Kovid-19'un tedavisi için henüz antiviral bir ilaç bulunmadigini ancak klinik çalismalarin hizla devam ettigini belirten Yilmaz, yakin zamanda onay sürecine girmesi beklenen ilaçlar oldugunu bildirdi.

Yilmaz, bu ilaçlarin klinik çalisma kapsaminda gönüllü hastalarda kullanildigina isaret ederek su degerlendirmede bulundu:

"Ülkemizdeki önemli klinik arastirma merkezlerinden biri olan KTÜ Klinik Arastirma Merkezinde, su an için Faz-3 asamasinda kullandigimiz 4 ilaç mevcut. Bu ilaçlari kullandigimiz hastalarin sikayetlerinin daha hafif seyrettigini ve daha erken düzeldigini gözlemledik. Bes günde PCR negatifligini sagladigimiz hastamiz bile oldu. Bu ilaçlara gönüllü olan ve hastanede yatan hastalarda da oksijen destegi ihtiyacinin azaldigini ve bu hastalarin hastanede yatis sürelerinin kisaldigini tespit ettik."

Çok hizli bulastigi için Kovid-19 enfeksiyonuyla mücadelenin zor oldugunu vurgulayan Yilmaz sunlari kaydetti:

"Kovid-19 enfeksiyonunun bulasiciligiyla mücadele eden bir ilaç üzerinde de su an KTÜ Klinik Arastirma Merkezinde çalisilmakta ve olumlu sonuçlari görülmektedir. Kovid-19 hastalarina, hastaligin ev halkina bulasmasini önleyecek bu ilaci veriyoruz ve sonuçlari gözlemliyoruz. Yakin zamanda rutin kullanima girme ihtimali yüksek olan bu ilaçlara, insanlarimizin erken dönemde ulasabilmesi, bölgemiz hastalari için çok büyük bir sanstir. Bu ilaçlara gönüllü olan birçok hastamiz, çok kisa sürede düzeldi."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile