Katılımcıların tasarım becerilerini geliştirmek ve farklı tasarım çalışmalarını gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla yapılan Atölye Çalışmaları-II‘ye; ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden 33 öğrenci ile Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı olup projede Tasarım Eğitmeni Asistanı olarak görev alan Doç. Dr. Gülay Hasdoğan, Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda projede Tasarım Eğitmeni olarak görev yapan Mustafa Hasdoğan ile ilgili bölümün Atölye şefi ve iki araştırma görevlisi de katıldı. Kastamonu‘da gerçekleştirilen atölye çalışmalarının ilk gününde, halen Kastamonu El Sanatları Araştırma Enstitüsü Atölyelerinde devam eden eğitimlerle ilgili olarak misafir gruba ürünler hakkında bilgi verildi ve onlardan ürünlerle ilgili görüşler alındı. Daha sonra bahçeye ve atölyelere kurulan masalara, ODTÜ‘den getirilen çeşitli aletler kuruldu ve bir ODTÜ öğrencisi iki kursiyerden oluşan üçer kişilik 33 grup oluşturuldu. Atölye şefi tarafından öğrencilere neler yapmaları gerektiği anlatıldıktan sonra, önceden hazırlanan küp şeklindeki köpük malzemeler dağıtıldı, her bir grup yapacağı çalışma için önce bir süre görüştü ve daha sonra oyma bıçakları ve getirilen makineler kullanılarak her öğrenci bir ürün yapmaya başladı ve yaklaşık 3 saatlik bir çalışma sonunda kursiyer ve öğrenciler birbirinden çok farklı özgün ürünler çıkararak üzerlerine isimlerini yazıp masalarına bıraktılar. Atölye çalışmasının sonunda, tüm ürünler topluca bir masa üzerine konuldu ve tasarım eğitmenleri tarafından tek tek değerlendirildi. Verilen bilgilere göre; kursiyerlerin her birinin olması gerektiğinden çok daha üstün nitelikte, özgün ve farklı tasarımlar yaptıkları ve az bir süre olmasına rağmen ODTÜ öğrencileri ile birlikte çalışarak birbirlerine bilgi aktardıkları gözlendi.
Çalışmanın bitiminde ODTÜ öğrencileri ve öğretim elemanları ile birlikte Kastamonu merkezinde bulunan Münire Medresesi gezilerek yöresel el sanatları gösterildi. Daha sonra, Cumhuriyet Meydanı ve rektörlük binası gezildi, Saat Kulesine çıkılarak şehrin kuşbakışı izlenmesi sağlandı.
Atölye çalışmalarının ikinci gününde ilk olarak El Sanatları Araştırma Enstitüsünün Saraçlar Mahallesi‘nde bulunan atölyesi gezildi. El Sanatları Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ekrem Dedeeli tarafından atölyeler gezdirilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Dedeli, atölyelerde kırsal alanlarda istihdama yönelik meslek edindirme eğitimlerini yatılı ve gündüzlü olarak sürdürdüklerini belirtti. Yapılan çalışmalardan örneklerin verildiği ve gösterildiği atölyelerde kursiyerler tarafından hazırlanan İnebolu Evleri restorasyon çalışması örnekleri ilgi çekici oldu. İkinci olarak Dortek kapı fabrikası ziyaret edildi. Ziyarette Fabrika Müdürü Vedat Tunçel eşliğinde showroom ve fabrika gezilerek kullanılan malzemeler, özellikleri, kaplama şekilleri anlatılarak, ahşabın fabrikada kapı haline gelmesi izlendi. Konuklar Dortek‘ten sonra Kastamonu Valilik binasının da mimarı olan Mimar Vedat Tek‘in ismi verilen Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezine götürüldü. 31 Ekim 2008 tarihinde açılan Merkezde Cumhuriyet Evi, Türkiye‘de bir ilk olan Şapka ve Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebek Evi, Resim Galerisi gezildi. Öğle yemeğinde yöresel lezzetlerimizden etli ekmek ikramından sonra sanayi bölgesinde Ahşap işlemeciliği alanında faaliyet gösteren Klas Antik, Selçuklu Antik, Osmanlı Antik, Nur Antik, Candaroğulları Antik, Vezir Antik, Tekeli Saz evi ve Hanedan Antik ziyaret edilerek ahşap işlemeciliğinin tüm yöresel örneklerinin görülmesi sağlandı. Atölye ziyaretlerinin sona ermesi ile Ilgaz‘a götürülen öğrenciler Telesiyeje binerek Ilgaz manzarası seyretme fırsatı buldular.
Benzer AB Projelerinden farklı olarak, modül program kullanmayan, kendine özgü bir eğitim müfredatı olan ve bu müfredat gereği, ortağı bulunan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Tasarımı Bölümü (MATPUM) ile hem ODTÜ hem de kurs atölyelerinde iki kez Atölye Çalışması gerçekleştirilen “Ahşap İşlemeciliğine Tasarım Becerisi Katarak İstihdamın Artırılması Projesi”nde eğitimlerine devam eden kursiyerler ODTÜ öğrencileriyle birlikte tasarladıkları ürünler ile, kursun başlangıcından bu yana aldıkları tasarım eğitimini daha da pekiştirmiş ve geliştirmiş oldular.
Kü Ahşap Atölye Çalışmaları Başladı
Kastamonu Üniversitesi (KÜ) tarafından Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde yürütülen “Ahşap İşlemeciliğine Tasarım Becerisi Katarak İstihdamın Artırılması Projesi” faaliyet planı kapsamında atölye çalışmalarının ikincisi Kastamonu‘da gerçekleştirildi.