Kü'de 'Organik Mi Acaba?' Konulu Panel

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, Türkiye'de üretilen organik ürünlerin yüzde 95'inin yurt dışına ihraç edildiğini belirterek, "Çünkü iç pazarda bilinç yok. Eğer ben bu ürünleri tüketirsem bundan ülkem ne kazanır, ülkemin toprakları ne kazanır, üretici, tüketici ne kazanır? Bunun bilinci yok" dedi.

Özkan, Kırıkkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Yahya Kemal Salonu'nda düzenlenen ''Organik mi Acaba?" konulu panelde yaptığı konuşmada, sağlıklı beslenmek için alternatif tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Dünyada tarım yöntemlerinin değiştiğini, bu değişim içerisinde sistem olarak ayağı yere basan en iyi yöntemin organik tarım olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu:
''Organik tarım kimilerine göre sadece bir üretim şekli, kimilerine göre ürünleri sağlıklı tüketme şekli, kimilerine göre doğal kaynakların, toprağın, suyun korunması, kimilerine göre fosil enerji kaynaklarının, yani petrolün korunması için güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanmak. Gelişmiş ülkelere 'Organik tarım nedir?' dediğiniz zaman bunların bütünü algılanıyor ama biz organik tarım üreticisiysek sadece bu işi üretim olarak algılıyoruz. Tüketiciysek sadece bunu 'sağlıklı besleniyoruz' olarak algılıyoruz. Çevreciyse sadece çevreci gözüyle bakıyor. Bunu çoklu düşünebilmemiz gerekiyor. Başarılı ülkelerde organik tarım algısı bu şekilde gerçekleştiriliyor."
- "Tarıma elverişli toprağın ömrü 30-300 yıl"
Organik tarıma geçilmesi durumunda sağlıklı bir çevrede çalışma imkanı bulunacağını dile getiren Prof. Dr. Özkan, toprakların bir sürdürülebilirliği olduğunu ifade etti.

Özkan, tarıma elverişli toprağın ömrünün 30 ile 300 yıl arasında değişebileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Organik tarımın çevre boyutu çok önemlidir. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi ilgilendirir. Ekonomi, tüketici, üretici bunlar birlikte düşünüldüğünde organik tarımda başarı gelir. Bakın şu anda Türkiye'de üretilen organik ürünlerin yüzde 95'i yurt dışına gidiyor. Çünkü iç pazarda bilinç yok. Eğer ben bu ürünleri tüketirsem bundan ülkem ne kazanır, ülkemin toprakları ne kazanır, üretici, tüketici ne kazanır. Bunun bilinci yok."
Konuşmaların ardından katılımcılara organik domates, biber, salatalık ve patlıcan fideleri dağıtıldı.
Panele, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, KÜ Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kader Yıldız, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile