Kubbe ve Minarelerden Mesir Yağdı

Kubbe ve Minarelerden Mesir Yağdı

Osmanlı tarihinde 472 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Muhteşem Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'a şifa olan Mesir Macunu, coşkulu bir kutlama ile Sultan Camisi minare ve kubbelerinden halka saçıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımı ile gerçekleşen 472. Mesir Şenliği'nde Hafsa Sultanı Hülya Koçyiğit, Merkez Efendi'yi de Kenan Işık temsil etti. Hükümet Konağı önünde 12.40'da kortej yürüyüşü ile başlayan 472. Uluslararası Manisa Mesir Şenliği Festivali'ne Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ile Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, daire müdürleri ile konuk yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Kortejde ayrıca Temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve Şehzadeleri ile çeşitli ülkelerdengruplar bulundu. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen festivalde, önde mehter takımının marşları eşliğinde Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde ilerleyen korteje, yol kenarında toplanan kalabalık sevgi gösterileri ile eşlik etti. Cumhuriyet Bulvarı güzergahından devam eden kortej Sultan Camisine ulaştı. Protokol üyeleri güzergah boyunda yol kenarlarında toplanan ve evlerinin balkonlarından alkış tutan halkı selamladı.

KENAN IŞIK'A 112 DESTEĞİ
Mesir saçımından önce Kenan Işık'a 112 Acil Servis ekipleri tarafından ilaç verildiği gözlemlenirken, sağlık ekipleri Işık'ı kısa süreliğine yalnız bırakmadı. Ardından Sultan Meydanı'nda Hafsa Sultan temsili Merkez Efendi'ye mesir macununun saçılması için berat verdi. Bu sırada mesir macunları halka saçıldı. Sultan Camisi minare ve kubbelerinden çuval çuval mesir macunları halka saçılmaya başladı.

Macunlar saçılırken binlerce elin şifaya uzanması ortaya ilginç görüntüler çıkardı. Her sene olduğu gibi buyıl da macunlardan kapmaya çalışan yüzlerce kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Macun kapmak için ağaçlara ve direklere tırmanan, şemsiyeyi ters açan bazı vatandaşlar da ilginç görüntüler sergiledi.Şenlikte yaklaşık 4 ton mesir macunu dağıtıldığı öğrenildi. Festivalin tarih açısından önemine değinen Kenan Işık; nüthiş bir duygu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Çok şaşırtıcı bir ilgi var. Pek çok festivale katıldım ama bu kadar yoğun bir festival görmedim. Önemli bir şey aslında bence. Mesir macunu bence bahane. Halkın kendi tarihine sahip çıkıyor olması, tarihi sanal olarak yaşıyor olması güzel bir duygu. Merkez Efendi'yi temsil etmek kalabalıkta zor oldu." Kenan Işık ayrıca, mesir macununun 41 baharat çeşidinden oluşan içeriğinin özellikle Manisalılar tarafından muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Zaman kötü biliyorsunuz. Bal diye satıyorlar ama içinde bal yok. Umarım Manisalılar bu konuda daha titiz davranırlar ve 41 baharatı içerik olarak korumaya çalışırlar"Şenlikte Hafsa Sultanı temsil eden Hülya Koçyiğit ise şenliğe ilişkin duygularını şu sözlerle paylaştı: "Manisa halkını tüm kalbimle kutluyorum. İlk kez aralarında bulunuyorum. Yüzyıllarca var olan geleneği yaşattıkları için kutluyorum." MESİRİN TARİHİ Dünyada eşine az rastlanan, Türkiye'de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski geleneği olan Mesir Festivali, 472 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camii Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı Mesir Macunu ile şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun halka da saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl mesirmacunu saçılarak bugün 472. yılı bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliğinin yanı sıra bir çok derde şifa olduğuna inanlılıyor.Mesir macununda şu baharatlar yer alıyor: "Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırımtartar, kişniş, havlican, kebabe, hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerdeçöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limontozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile