İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamamlandığında Küçükçekmece Gölü ile Marmara sahillerini kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni basına tanıttı. 4 milyon insanın atık sularını arıtacak dev tesisin ilk etabı 2012'de tamamlanacak ve dev projeye toplam 838 milyon TL harcanacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 438 kilometrelik Ambarlı Atıksu Havzası'nın atık sularını toplayarak oluşumu itibarıyla dünyaca ünlü Küçükçekmece Gölü'nü ve Marmara Denizi'nin sahillerini atık sulardan kurtaracak dev bir projeyi hayata geçiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamamlandığında Küçükçekmece Gölü ile Marmara sahillerine pis su akışını tamamen bitirecek olan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi İnşaatı'nı basına tanıttı. Yüzde 16'sı tamamlanan tesisin tanıtım gezisinde
Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, AK Parti Avcılar İlçe Başkanı Gürhan Bilgiç de yer aldı.
İleride yaklaşık dört milyon insanın yaşayacağı düşünülen Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir, Gürpınar, Kıraç, Yakuplu, Kavaklı bölgelerinden gelen atık suları arıtacak tesisin ilk etabı 2012'de tamamlanacak ve bölgeye toplam 838 milyon TL yatırım yapılacak.
Başkan Kadir Topbaş, tesisin ilk etabının 2012'de tamamlanmasıyla Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi sahillerinin atık sulardan kurtulacağını söyledi. Şu an İstanbul'daki atık suların yüzde 85'inin arıtıldığını ve arıtmanın büyük çoğunluğunun ileri biyolojik arıtma tesisleriyle yapıldığını anlatan Topbaş, şöyle konuştu: "1994'den sonra geldiğimiz nokta bu ve arzumuz yüzde 100'e kadar ulaşmaktır. Köylerde arıtamadığımız noktalara paket arıtma tesisleri yaparak oraların atık sularını bile topluyoruz.
İstanbul'da arzu ettiğimiz doğaya kirli 1 gram bile su bırakmamak. Burada inşaatı devam eden Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Balkanlar ve Avrupa'nın en büyük tesislerinden bir tanesi. Türkiye'de ise en büyük tesis. Havza itibarıyla baktığımızda ülkemizde buna eşdeğer ölçekte büyük bir yatırım yapılmadı."
Topbaş, geçmişte içme suyu kaynağı olarak kullanılan Küçükçekmece Gölü doğası itibarıyle de çok önemli bir göl olduğunu ve daha önce çok ciddi bir çalışmayla gölün doğusundaki yerleşim alanlarının atık sularının 17 kilometrelik kolektör ve 74 km uzunluğundaki atık su şebekesiyle kontrol altına alındığını anlattı.
Zaman zaman basında 'Küçükçekmece ölen bir göl' haberlerini de gördüklerini belirten Topbaş, sözlerine şöyle devam etti: "Gölün doğusuna akarak bu sonucu doğuran atık suları kontrol altına aldık. Batı bölgesinde de böyle ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor ve gördüğünüz gibi bu çalışmayı başlattık. Tabi çok fazla vadilerin, derelerin, yerleşim birimlerinin atıklarını getirmek için çok derinlerden tünel kazarak geçmeniz gerekiyor. Yeraltından 3 metre 60 santimetre çapında kilometrelerce tünel kazmak
gerekli. Nasip olursa bu tesis ve çalışmalar bittiğinde Küçükçekmece ve bu çevresiyle ilgili yaptığımız bu yatırımların toplamı 838 milyon TL'yi bulacak. Bu maliyet Küçükçekmece Gölü'nü ve Marmara Denizi sahillerini kurtarmak adına İSKİ'nin sadece bu dönemde yaptığı yatırım. Görüyorsunuz hemen yanıbaşımızdaki Haramidere'den akan su simsiyah ve kokusundan yanına yaklaşılamıyor. Buradan her gün 400 bin metreküp atık su akarak Küçükçekmece Gölü'nü ve Marmara sahillerini kirletmeye devam ediyor. Doğa ve hayat
bunun karşısında nasıl direnebilsin?"
Topbaş, yaptıkları çevre yatırımlarıyla önümüzdeki yıllarda İstanbul'un Boğaziçi'ndeki Marmara Denizi'ndeki toplam 637 kilometrelik sahil bandının tamamından denize girilebileceğini söyledi.
Tesisin ilk etabı tamamlandığında 1 milyon 600 bin kişinin evsel atığının toplanarak ileri derecede biyolojik arıtmadan geçirileceğini anlatan Topbaş, şunları söyledi: "Ama ileride 4 milyon insanın atık suyunu arıtacak bir sistem de kurgulanıyor. Tesis ve alt yapı buna göre yapılıyor. Şu an test çalışmaları yapılan Ataköy Biyolojik Arıtma Tesisi günde 400 bin metreküp kapasiteli, ileride 600 bin metreküpe çıkarılacak ve günde 2.5 milyon insanın atık suyu arıtılacak. Ama Ambarlı tesisimizde 4 milyon
insanın yaşayacağı bir havzanın atık suları toplanarak arıtılacak. Yani burada geleceği düşündük, gelecek kuşaklar rahat etsin diye kapasiteyi artırdık."
(VK-ÇK-HO-Y)
Küçükçekmece Gölünü Kurtaracak Dev Proje
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamamlandığında Küçükçekmece Gölü ile Marmara sahillerini kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni basına tanıttı