Küçükler Kadar Büyüklerin De İlgisini Çekiyor

Gaziantep'te geçen yıl açılan ve 600'e yakın oyuncağı sergilendiği oyuncak müzesine küçükler kadar büyükler de ilgi gösteriyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince, şair ve koleksiyoner Sunay Akın'ın danışmanlığında 2 yıllık çalışmanın ardından tarihi Bey Mahallesi'nde açılan müzede sergilenen oyuncaklar, küçüklerin ilgisini çekerken, büyükleri de tarihte yolculuğa çıkarıyor.
Restore edilen 3 katlı tarihi Antep evinde kurulan müzede Türkiye'nin yanı sıra çeşitli ülkelere ait 1700 ile 1990'lı yıllar arasında üretilmiş 600'e yakın oyuncak sergileniyor.
Geçmişten günümüze ulaşan çocuk yaşam kültürünün korunup yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan müze, geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan mekanı ziyaret edenler kendinden bir şeyler buluyor, büyükler ise küçüklere geçmişte oynadığı oyuncakları göstermenin heyecanını yaşıyor.
İlk kattaki odalarda Türk oyuncakları, sinema odası, mutfak ve sosyal yaşam bölümleri bulunan müzenin ikinci katında yer alan ahşap ve altın odalarda oyuncak tarihi, ilk üretimlerinden sergilenen oyuncaklarla anlatılıyor. Çatı katında ise yakın dönem teknoloji oyuncakları bulunuyor.
Küçüklerin olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çeken müzede Pinokyo, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Mickey Mouse, Hayalet Avcıları, Shekspare sahnesi, Taş Devri, Charlie Chaplin gibi sinemanın önemli isimlerinin oyuncakları sergileniyor.
2. Dünya Savaşı'nda Alman cephesi ve cephe gerisi ile Amerikan yerlileri Kızılderililer ile yeni yerleşimcilerin çatışmalarıyla sosyal yaşamlarının anlatıldığı üç boyutlu vitrinleriyle dikkati çeken müzenin en eski oyuncaklarının yer aldığı bölümde, ilk Puzzle örnekleri, Lehmann oyuncakları ve gerçek saçlı bebekler yer alıyor.
Sanayi devrimi ile başlayan ve sosyalleşen Avrupa'dan sanayi ve tarım araç gereçleri, dağ turizmi, itfaiye ve lunapark eğlence oyuncakların sergilendiği müzede yakın dönem gemiler, uçaklar, robotlar ve uzay araçlarının olduğu üç boyutlu vitrinde Apollo uzay mekiği, E.T, Uzay Yolu dizisi maketi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
-Dünya çocukları mağarada
Restorasyon çalışması sırasında binanın altında tesadüfen keşfedilen iki katlı mağara müzeye kazandırılarak, bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda hizmete açıldı.
Dünya Çocuk Galerisi olarak adlandırılan 400 metrekarelik mağarada, 23 ülkeden yöresel kıyafet giymiş çocuklar ile bu ülkelere ait belli başlı mimari yapıların maketleri yer alıyor.
Eskiden mahzen olarak kullanıldığı, Antep Savunması döneminde de diğer binalarla bağlantı sağlanılan tünellerin bulunduğu belirtilen mağara, ışıklandırmasıyla da dikkati çekiyor.
- "Büyükler, oyuncaklarda geçmişe ve anılarına dair izler buluyor"
Müzede rehberlik yapan Sevda Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeye çocuklar kadar büyüklerin de ilgi gösterdiğini söyledi.

Ziyaretçilerin, oyuncaklarla, müzeye getirdikleri çocuklarından daha çok ilgilendiğini belirten Mutlu, "Hatta birçok ziyaretçi, yanlarında çocukları olmadan gelerek oyuncaklar hakkında bilgi almak için rehberlik etmemi istiyorlar. Büyükler, oyuncaklarda geçmişe ve anılarına dair izler buluyor" dedi.

Günümüzde artık çocukların oyuncaktan ziyade tablet ve bilgisayarlara ilgi gösterdiğine işaret eden Mutlu, şöyle konuştu:
"Oysa oyuncaklar çocukların ufkunu açıyor. Mesela uzay oyuncaklarının yer aldığı vitrindeki oyuncaklar 1950'li yıllara ait. Çocuklar bu oyuncaklarla oynarken uzayı merak ediyorlar. Uzaya yolculuk çalışmaları ise 1960'lı yıllarda başlamış ve Neil Armstrong 1969'da aya ilk ayak basan insan olmuş."
Müzedeki oyuncakları ilgi ve merakla inceleyen büyükler ise kendilerini sanki zamanda yolculuğa çıkmış gibi hissettiklerini kaydettiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile