KUDAKA yabancı işadamlarını Erzincan'da ağırladı

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın düzenlediği Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması (AZUTİB-1) kapsamında ağ

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın düzenlediği Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması (AZUTİB-1) kapsamında ağırladığı işadamları Erzincan'a geldi. İşadamları, Erzincan'da turizm ve sanayi bölgelerini gezerek bilgiler aldı.

Avusturya, Suriye, Sudan, Nijerya, Uganda, Azerbaycan, Mozambik, Rusya, Özbekistan ve Fransa'dan Erzincan'a gelen toplam 26 işadamı ve iş kadını, Vali Abdulkadir Demir ve Belediye Başkanı Yüksel Çakır tarafından ağırlandı. KUDAKA tarafından gerçekleştirilen 3 günlük programın ikinci gününde Erzincan'a gelen işadamları ve işkadınları, Erzincan'da turizm ve sanayi alanındaki bölgelere gezi düzenledi. Işıkpınar Pembe Köşk Aile Restoranı'ndaki programa Vali Abdulkadir Demir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Aydın Yalvaç, ETSO Meclis Başkanı Ömer Aksu, meclis üyeleri, yerli ve bayancı işadamları ve işkadınları katıldı.

Programda konuşan Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, "Günümüzde artık ekonominin, ticaretin ve buna bağlı olarak yaşamın sadece yerelde sınırlı kalmadığını, yereldeki bütün aktörlerin artık uluslararası platformlarda da boy göstermek zorunda olduğunun bilinci içerisindeyiz. Yerelde bütün arzu edilen sahip olunması gereken dinamikleri fazlasıyla sahip olan Erzincanlı işadamlarımızla çeşitli ülkelerden gelmiş işadamlarının bir platformda buluşması hem misafirlerimiz açısından hem de Erzincan'daki sektörel bazda faaliyet gösteren işadamlarımıza çok büyük bir önem arz ettiğini belirtmek istiyorum. Uluslar arası platforma açılması konusunda Erzincan, sahip olunması gereken bütün avantajları bünyesinde barındıran bir şehir. Ulaşımla ve lojistikle ilgili bütün sorunlarını halletmiş olan şehrimizde öncelikle gıda alanında ve yöreye has olan ürünlerin modern tekniklerle üretilmesi anlamında, yeni yeni boy gösteren yapı malzemeleri ve inşaat sektöründeki imalatların varlığından bahsedebiliriz." diye konuştu.

Bu tür ziyaretlerin ülkeler arasında dostluk köprüsü kurmasına vesile olmasını dilediğini ifade eden Valisi Abdulkadir Demir yaptığı konuşmada, "Erzincan bugün yeniden doğuş diyebileceğimiz büyük atılımlara ve imkânlara kavuşmaktadır. Büyük heyecan ve gayretleri ile kurduğu üniversitesi hızla ilerlemekte, alt yapısını süratle tamamlamakta ve modern bir yerleşkeye kavuşmaktadır. Erzincan, tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, turizmi, tarımsal üretimi potansiyeli ile kendi kabuğuna sığmamakta, dışa açılma ve marka olma yolunda hızla ilerlemektedir. İl gelişme planı kapsamında, yapılan swot analizlerinde ilimizin güçlü ve zayıf yanları ile fırsatlar ve risk gurupları tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ilin güçlü yanları, tarımsal üretim potansiyeli, coğrafi konumu ve yapısı, alt yapısı hizmetlerinin yeterli oluşu, ucuz iş gücü olarak sıralanmaktadır. Alternatif turizm, Rusya ve İran pazarlarına yatırım, büyük firmaların Doğu illerine yönelmeleri, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarını artması, fırsatlar olarak belirtilirken, raporda tehditler ise; küresel ısınma, tarım ve hayvancılık sektörünün gerilemede olması, ucuz ve kalitesiz ithal ürünler olarak saptanmıştır." ifadelerini kullandı.

Erzincan'da ekonomik gelişmenin sağlanması bakımından alt yapı yatırımlarına önem verildiğine dikkat çeken Vali Abdulkadir Demir, "Ulaşım sektöründe Doğu-Batı, Güney-Kuzey istikametinde tüm yollar bölünmüş yol olarak hizmete açılmıştır. Havaalanının yeni terminal binası ve pist duvarı önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır. Havaalanının hizmete açılmasıyla birlikte uluslararası seferlere de başlanacaktır. Hızlı tren projesine Erzincan'da dahil edilmiştir. Yeni istihdam ve teşvik paketinde, ilimiz 4. Bölge statüsünde ilan edilmiştir. Erzincan'ı yatırım için daha cazip hale getiren bu teşvik paketi ile tarım ve tarıma bağlı imalat, sanayi, hazır giyim, plastik, kauçuk, metal, inşa gibi emek yoğun sektörlerinin yanı sıra, turizm, sağlık ve eğitim yatırımları da teşvik kapsamına alınmıştır. Yedi yıllığına uygulanacak olan düzenleme ile mevcut yatırımlarını bölgemize taşıyan yatırımcılar, nakliye yönünden desteklenecek ve vergi indiriminden de faydalanacaklardır." şekliinde konuştu. Teşvik yasası uygulamadan önce bölgede yatırımcı sayısı 18 iken, özellikle yeni teşvik yasası uygulanması ile yatırımcı sayısı 42 olmuştur. 2010 yılında ise 16 adet tahsis yapılmıştır." dedi.

Yabancı işadamları ve işkadınları, turizm sektöründe Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, açılışları yapılan sergileri gezdi. Yabancı işadamları ve işkadınları daha sonra, bakır atölyesi, bıçak imalat atölyesi, Girlevik Şelalesi ve Ekşisu mesire alanına gezi düzenledi. Sanayi sektöründe ise; Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret eden misafirler, çelik tencere, meyve suyu, tekstil fabrikaları ve KOD-A yazılım firmasını ziyaret etti. Sektörler bazında inceleme gezisine katılan yabancı işadamları ve işkadınları, daha sonra bakırcılar çarşısını gezerek Erzincan'dan ayrıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile