" Taci Baba" lakaplı Karagöz ustası Tacettin Diker "Kukla" adlı gölge tiyatrosunu, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu da "İbiş Yazıcı Oluyor" isimli kukla oyununu, Odunpazarı Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahneledi.
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde de Tataristan'dan Ekiyet Devlet Kukla Tiyatrosu "Kamir Batir", Endonezya'dan Sena Wangi Kukla Tiyatrosu Topluluğu da "Shinta'nın Kaçırılması" adlı kukla gösterilerini gerçekleştirdi.
Sena Wangi Grubu oyuncularından Sri Teddy Rusdy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuklanın, Endonezya'da çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Oyunlarında kullandıkları kuklaları kendilerinin yaptığını ifade eden Rusdy, şöyle konuştu:
"Kuklaları bufalo derisinden üretiyoruz. Bufalo derisi oldukça sert bir maddedir. Bunu elimizde işliyoruz. İşlenen derileri daha sonra birbirine dikiyoruz. Çok dikkatli olmamız gerekiyor ve oldukça zaman isteyen bir iş. Endonezya'da 'dalan' adı verilen ve kuklacılık tarihini anlatan pek çok kişi var. Kuklacılar ülkemizde çok önemli bir yere sahip. Kukla gösterilerine de talep oldukça yüksek. Sergilediğimiz oyun, Ramayana Destanı'nı anlatıyor ve aşkın gücünü konu alan bir felsefeyle işleniyor."
Çeşitli okullardan gelen öğrenciler, festival kapsamındaki etkinlikleri ilgiyle takip etti.
Muhabir: Betül Yürük - Betül Rümeysa Şahin - Hicret Özkan / Deniz Açık
Yayıncı: Mürsel Çetin
Kukla Oyunları Festivali"
UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Eskişehir Valiliği ile Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Gölge-Kukla Oyunları Festivali"nin ikinci gününde, Türkiye, Tataristan ve Endonezya'dan gelen sanatçılar, çeşitli gölge ve kukla gösterileri sundu.