Her yıl 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen tütün dikimi, bu yıl hava şartları nedeniyle biraz gecikmeli olarak açıldı. Baharın yoğun yağışlı geçmesi, tarlaların geç sürülmesine ve dikime geç başlanmasına neden oldu. Tütün üreticileri ürünü bir an önce dikmek için yoğun gayret sarf ediyor. 3 bine yakın çiftçinin sadece tütün ekerek geçimini sağladığı Kula’da, yaklaşık 50 bin dekar alanda üretim yapılıyor.
Tütün üreticisi vatandaşlar, Kula'da yaşamanın hem çok zor, hem de çok kolay olduğunu belirterek, "Özelikle tütün dikim zamanında ve tütün kırım zamanında çektiğimiz çileyi tütüncü olmayanlar bilemez. Bütün bu zorluklara rağmen biz çoluk çocuk demeden katlanıyoruz" diye konuştu.
Kula’da 2 bin 975 çiftçinin 6 tütün Şirketi ile 3 milyon kilo tütün üretmek için sözleşme yaptığını belirten SOCOTAP Yaprak Tütün Şirketi Eksperi Hüseyin Bekar, “Kula’da 2012 yılında 2 bin 400 çiftçi tütün üretimi yapmıştı. 2013 yılında ise 2 bin 975 çiftçi 3 milyon kilo tütün üretmek için 6 şirketle sözleşme imzaladı. Dikimler biraz geç de olsa başladı” dedi.
Kula Ziraat Odası Başkanı Nurettin Topal ise, şu bilgileri verdi: ”Kula tütünü tüccarların tercihidir. Eskiden tütün deposu olan ilçemizde 100 bin balya, yaklaşık 8-9 milyon kilo tütün üretilirdi. Daha sonra kota uygulamasıyla üretim yok denecek düzeye düştü. 2-3 senedir tekrar artış göstermeye başladı.
Kula çiftçisinin alternatif ürünü ise çilek, badem, kiraz ve cevizden oluşuyor.”
Kula’da Tütün Dikimine Başlandı
Kula ilçesinde halkın yüzde büyük bir bölümünün gelir kaynağı olan tütünde dikim sezonu başladı.