Doktorun tavsiye ettiği durumlar haricinde kulak tıkacı kullanmanın özellikle sıcak havalarda enfeksiyonlara davetiye çıkardığını belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, şöyle devam etti: “Kulak zarında delik yoksa kulak tıkacı önerilmez. Sadece kulak zarı deliği olan hastalarda orta kulağa su kaçırmamak için denize veya havuza girerken ya da duş alırken tıkaç kullanılır. Normal kulak zarı olan kişiler için tıkaç mantar ve dış kulak yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlamakta olup kullanılması önerilmemektedir. Sadece tıkaç değil aynı zamanda dış kulağı kurcalamak ve kaşımak ta enfeksiyona özellikle mantara sebep olmaktadır.”
Kulakta enfeksiyon olduğu nasıl anlaşılır?
En önemli iki semptom ağrı ve kulak akıntısıdır. Bu gibi durumlarda kulağı kaşımak, kurcalamak yada doktor tavsiyesi olmadan bir şeyler damlatmak enfeksiyonun daha da kötüleşmesine hatta işitme kaybına yol açabilir. Her kulak enfeksiyonunda kulak damlası kullanılmaz. Burun tıkanıklığına bağlı gelişen akut orta kulak iltihaplarında kulak damlası kullanılmaz. Ancak dış kulak yolu enfeksiyonlarında kulak damlası tercih edilir. Bunun ayrımı kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan otoskopiyle anlaşılır.
Kulak tıkacı kullanımına uzmanından uyarı
KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, kulak zarı delik olan kişilerin kulağa su kaçmasını engellemek için kulak tıkacı kullanabileceklerini, aksi takdirde mantar gibi kulak enfeksiyonlarına sebep olabileceği uyarısında bulundu.