Giresun'da, bulunan sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Dereli ilçesine bağlı Kulakkaya Yaylası'nda planlanan altın arama faaliyetinin önlenmesine yönelik yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi.
KESK Giresun İl Temsilciliği'nde yapılan toplantıda konuşan Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Birsen Şengül Oksal, bölgede altın arama çalışmalarının doğaya ciddi zarar vereceğini öne sürdü.
Oksal, altın çıkarım faaliyetinin siyanürle yapılacağını belirterek, 'Siyanür çok tehlikeli bir kimyasaldır. Doğa kadar insan sağlığı açısından da çok ciddi zararlara yol açabilir. Hatta ölümlere varan sonuçları olmakta. Burada yapılacak siyanürlü altın arama çalışmaları hem doğa, hem de insan sağlığı açısından ciddi sorunları da beraberinde getirecektir' dedi.
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise bölgede planlanan altın arama çalışmalarının ilk kendileri tarafından Giresun gündemine getirildiğini ve siyanürle yapılacak uygulamaya kesinlikle karşı olduklarını söyledi.
Altın çıkarılması planlanan bölgenin Giresun başta olmak üzere bir çok yerleşim yerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynakların merkezi olduğunu kaydeden Aksu, 'Bu bölge Giresun'daki on binlerce insanın içme suyu kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Siyanürle arama yapılması durumunda yeraltı su kaynakları bundan olumsuz etkilenecek. Siyanürün doğaya zarar vermeme gibi bir şansı yok. Ne tedbir alırsanız alın doğa bundan olumsuz etkilenecektir. Altın, insan sağlığından daha mı önemli. Biz buna karşıyız. Doğamızı korumak, insan sağlığını korumak hepimizin görevi' diye konuştu.
Kulakkaya Yaylası'ndaki Altın Arama Faaliyetleri
Giresun'da, bulunan sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Dereli ilçesine bağlı Kulakkaya yaylasında planlanan altın arama faaliyetinin önlenmesine yönelik yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi.