Kulp, İpek Böcekçiliğin Merkezi Oldu

Yaş koza üretiminin yüzde 40'ı Kulp'ta yapılıyor.

Yıllarca ipek böcekçiliği konusunda önemli bir yere sahip olan ancak yaşanan terör olayları ve Çin'den gelen ucuz koza yüzünden üretimin durma noktasına geldiği Kulp ilçesi, uygulanan projelerle yeniden ipek böcekçiliğinin merkezi haline geldi.

İpek böcekçiliği konusundaki çalışmaların bölgede ilgi görmesi üzerine Diyarbakır'ın Silvan, Hazro ve Lice ilçelerinin yanı sıra Bingöl ve Batman'ın Sason ilçesinde de üretime başlandı. 2011 yılında bölgede 53 ton yaş koza elde edilerek, son 20 yılın en iyi verimi alındı.

Yaş koza üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştiği Kulp ilçesi, bu konuda Türkiye'de birinciliği elinde bulunduruyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yaptığı açıklamada, 2008'de Devlet Planlama Teşkilatı'na ilçede ipek böcekçiliğinin tekrar gelişmesi için sunulan projenin 2009 yılında "İpek Üretim Merkezi" adı altında onaylandığını belirterek, "Uygulanan projeler ülkemizi ipek iplik anlamında dışa bağımlılıktan kurtaracaktır" dedi.

Kulp ilçesinde ipekböcekçiliğinin önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini ifade eden Atalar, bölgede yaşanan olaylar nedeniyle göç eden birçok ailenin, üretim döneminde mevsimsel dönüş yaparak ipekböceği yetiştiriciliği yaptıklarını söyledi.

İlçede ipekli dokumanın geliştirilmesi için "İpek Puşi Sanatımız Projeleri"nin yürütüldüğünü anlatan Atalar, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında Kulp Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü koordinatörlüğünde ilçe merkezi ve Ağaçlı beldesinde 2 adet atölye kuruldu. Bu atölyeler SODES kapsamında desteklendi. Kırsalda kadın istihdamını geliştirmek amacıyla bu atölyelerimizde 24 bayan istihdam edilmektedir. Atölyelerimizde saf iplikten ipek puşi, kravat ve şal üretilerek aile ekonomilerine çok önemli bir katkı sunulmaktadır."

Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz de bölgede önemli bir işkolu olan ancak olaylar nedeniyle yok olmanın eşiğine gelen ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için çeşitli projeler hazırladıklarını kaydetti.

İlçede 895 üreticiye ulaştıklarını bildiren Akdeniz, şöyle konuştu:

"Üretim anlamında potansiyelimiz var ancak üreticilerin ipekböceği besleme koşullarında ciddi sıkıntıları bulunuyor. Çözüm süreciyle geri dönmeye başlayan aileler de bu konuda üretim yapmak istiyor. Bölgemiz yıllarca farklı şekilde anıldı, biz bunu değiştireceğiz. İlçede İpek Üretim Tesisi kuruldu. Kulp'un ilk fabrikası olan bu tesiste 40-45 kişi istihdam edilecek."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile