22 yıl sonra tamamlanan Yüreğir Kültür Merkezi’nin açılışına Bakan Çelik’in yanı sıra Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan ile Mehmet Şükrü Erdinç, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Burada konuşan Bakan Çelik, Türk milleti olarak sınırların ötesinde büyük bir manevi coğrafyaya sahip olduklarını belirterek, “Bizim kendimize ait bir manevi coğrafya hayal ettiğimiz zaman, bugünkü siyasi sınırlarımızın, siyasi coğrafyamızın çok ötesinde bir ufka sahip olduğumuzu görüyoruz. Biz bugün Yüreğir’de bu kültür merkezini esas alarak buradan baktığımızda, sadece siyasi sınırlarımızla, coğrafi sınırlarımızla sınırlı bir ufka sahip değiliz. Baktığımız ufuk, gözün görebildiğinin, kağıdın, kalemin çizebildiğinin çok daha ötesinde bir şeyi teşkil ediyor. Bakın bu kültür merkezleri Türkiye’nin birçok yerinde 20-30 yıl bitirilememiş. Fakat Başbakanımızın talimatıyla, bu hususa çok özel önem vermesiyle, bunları çok kısa sürede bitirebiliyoruz. 20 yılda bir şey bitirilemiyorsa o şey zaten yok demektir. Bu tip şeyleri yıkıp baştan yapsanız, çok daha iyi projeler yaparsınız” dedi.
Açılışın yapılacağı kültür merkezinde özellikle gençler için çok sayıda kültürel faaliyet istediklerini ifade eden Bakan Çelik, “İstiyoruz ki genç kardeşimiz, çocuklarımız burada kendi kültürlerini, dünya kültürlerini tanıyabilecekleri çok fazla faaliyetle iç içe olsunlar” diye konuştu.
Ömer Çelik, kültürel derinliği bulunmayan devletlerin tarih içinde kalıcı olamayacağına dikkat çekerek, “Bir devletin güçlü olması için yönetim sisteminin güçlü olması, ekonomisinin güçlü olması, ordusunun güçlü olması ve pek çok unsurunun güçlü olması çok önemlidir. Ama devletin ruhunu oluşturan şey kültürdür. Eğer bunlar yoksa diğer alanlarla hiçbir devlet kalıcı olmamıştır” ifadelerini kullandı
Türkiye Cumhuriyeti’nin aynı zamanda bir kültür devleti olduğunu kaydeden Bakan Çelik, “Biz büyük bir kültürel birikimin içinden geliyoruz. Bakış açımız, manevi ufkumuz sayesinde istiyoruz ki çocuklarımız buralarda bütün bu coğrafyanın birikimini bu kültür merkezleri ile birlikte öğrenebilsinler. Buraya gelecek gençler ve çocuklar geleceğin sözünü söyleyecekler” şeklinde konuştu.
Kültür merkezinin ismi konusunda da öneride bulunan Çelik, “Burası için arkadaşlarımız çeşitli isimler gündeme getirdiler. Ben şöyle bir şey öneriyorum. Bu kültür merkezi öncelikle Yüreğir’in ve Adanalılarındır. Yüreğir Belediye Başkanımız Mahmut Çelikcan, öne çıkan isimleri internet sitesinde yayınlasın. Vatandaşlarımız bunları oylasın ve hangisi daha çok oy alıyorsa Yüreğir’deki bu kültür merkezine o ismi verelim” dedi.
Vali Coş ise AK Parti Hükümeti döneminde yapılan yatırımların başlandığında birkaç yıl içinde bitirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
“Böyle 20-30 yılda tamamlanan ya da metruk vaziyette kalan temeller yok. Hamdolsun bütün büyük yatırımlar birkaç yıl içinde başlandığı zaman bitiyor. Ödeneği varsa temel atılıyor, finansman imkanı varsa başlanıyor ve vatandaşımızın hizmetine sunuluyor. Burada bu yatırım maalesef 1991 yılında o dönemin şartları içinde teknik imkanları içerisinde ve o dönemdeki yaklaşımla yapılmış olup proje itibariyle günümüz şartlarına yeterli cevap vermekten uzak. Ancak saygıdeğer bakanımızın bakanlık bürokrasisini harekete geçirmesi sonucunda projede mümkün olabilen gerekli düzenlemeler yapıldı.”
Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve protokol üyeleri, kültür merkezinin kurdelesini keserek, merkezi gezdi. Konferans salonunda ise Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, protokol üyelerine müzik dinletisi sundu
Kültür Merkezi 22 Yıl Sonra Açıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 1991 yılında temeli atılan ancak tamamlanamayan Yüreğir Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.