İlk turuna, İstanbul'dan başlayan grup, Türkiye'nin batısındaki bir çok tarihi şehri ziyaret ettikten sonra Alanya'da mola verdi. Alanya'da iki gün kalacak grup, bu süre içinde tarihi yerleri, kültürel mekanları ziyaret ederek yetkililerden bilgi alacak.
Alanya'daki görüşmelerini Belediye Başkanı Sipahioğlu ile yapan Kültür ve Diyalog Turu grubu, Alanya'yla ilgili merak ettiklerini Belediye Başkanına sordu. Türkiye'de, hem farklı iklimleri hem de farklı kültürleri aynı anda yaşayabileceklerini söyleyen Belediye Başkanı Sipahioğlu, Alanya'nın tarihteki önemine dikkat çekti. 1950'li yıllardan sonra Alanya'da turizmin başlamasıyla birlikte, başta Alman vatandaşları olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinden insanın buradan konut alarak yaşamaya başladığını söyleyen Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, "Alanya'da Yeni Alanyalılar olarak nitelendirdiğimiz Yabancılar Meclisini kurduk. Değişik kültür ve inançlardaki insanların ibadet edebilmesi için Kültür Merkezi'nde yer belirledik. Tophane Mahallesi'ndeki bir kilisenin restorasyon projesi bitince kilise olarak hizmete sunulacak. İnsanların din ya da etnik kökenine bakmaksızın onlara ibadet etme haklarını kullanabilecekleri ortamları sağlamanın yerel yönetimlerin bir görevi olduğunu düşünüyorum..Türk kültürünü, İslam kültürünü yaşayabilmeleri için Almanya'daki insanlara bu imkanı sağlayan Alman Hükumetine kendi adıma teşekkür ederim. Biz de burada aynı imkanları sunuyoruz." dedi.
Tolerans kültürünün en yüksek döneminin Selçuklular dönemi olduğunu, bu kültürün atalarımızdan bize kadar devam ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Sipahioğlu, "Bana göre bu dinimiz açısından da bir görevdir." dedi.
Pedagoglar, sosyologlar, öğretmenler, cami ve kilise görevlilerinde oluşan grup, Alanya'daki diyalog ve kültürel açıdan yapılan hizmetlere şaşırdıklarını belirterek Belediye Başkanına teşekkür ettiler. Her yıl yeni insanların katıldığı grup, Türkiye'nin faklı şehirlerini gezdikten sonra turunu Alanya'da tamamlıyor.