Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 'Çok kültürlülük, bütün kültürleri, saygı duygusu içinde hepimizin ufkunu genişleten bir zenginlik duygusuna çevirmenin adıdır.” dedi.
Dünya Turizm Günü dolayısıyla Bakü’de Çok Kültürlü Toplum ve Turizm konulu yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, açılış konuşmasında, her medeniyetin kendine özgü değeri, güzelliği olduğunu belirterek, bu çeşitliliğin Azerbaycan halkını zengin kılan en önemli etken olduğunu söyledi.
Milletlerin çok kültürlülükle zenginleştiğini vurgulayan Garayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararıyla 2016 yılının Azerbaycan’da çok kültürlülük yılı ilan edildiğini hatırlattı.
Garayev, “Çok kültürlülük başka ülkelerden gelen insanları misafirperverlikle karşılamaya katkı veriyor. Dolayısıyla Azerbaycan’a gelen turistlerin sayısı hızla artıyor.” diye konuştu.
- “Farklılıkları bir arada yaşatmak, birlikte yaşamayı yönetmektir'
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye ve Azerbaycan’ın zengin kültüre sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Çok kültürlülük, bütün kültürleri, saygı duygusu içinde hepimizin ufkunu genişleten bir zenginlik duygusuna çevirmenin adıdır. Farklılıkları bir arada yaşatmak, birlikte yaşamayı yönetmektir. Çoğulcu bir ortamda birlikte yaşama hukukunu oluşturmaktır. Kültür kavramının derinliği ve gücü göz önünde bulundurulduğunda, çok kültürlülük kavramının bir toplum için ve tüm insanlık için ne ifade ettiği daha iyi anlaşılabilir. Çok kültürlülük, birbirleriyle temasa geçtiklerinde ürettikleri sentezin ifadesidir.”
Turizmin doğasında çok kültürlülüğün olduğuna dikkati çeken Avcı, 'Çok kültürlülük, dünyanın özgün ve güçlü toplumsal harcıdır. Harcı sağlam, mazisi ve geleceği parlak iki ülke olarak Azerbaycan ve Türkiye, elindeki kültür zenginliğini 21. yüzyıl imkanlarıyla buluşturarak modern sektörlere entegre edecek bilgi ve tecrübeye sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.
Turizmi ayakta tutmak için uluslarası ölçekte atılması gereken adımların önemine işaret eden Avcı, bu maksatla Türkiye’nin atığı en büyük adımlardan birini, İspanya ile medeniyetler ittifakını kurması olarak gösterdi.
Avcı, ittifakla, çeşitli aşırı unsurların istismarına karşı Müslüman ülkelerle Batılı toplumlar arasındaki şüphe ve korku ortamının önlenmesinin amaçlandığını anlattı.
Bu yıl özellikle Batı’da islamofobinin ve Türk düşmanlığının bilinçli şekilde körüklendiğini dile getiren Avcı, Türkiye'nin dünyanın 6. büyük turizm destinasyonu olduğunu, tüm engellemelere rağmen özellikle turizm çevrelerinin Türkiye’yi güvenli ve cazip turizm merkezi olarak nitelediğini söyledi.
Avcı, Türkiye’nin turizm alanında aldığı tedbirlerle bu yılki dar boğazı 2017’de aşacağını bildirdi.
Türkiye’nin, Azerbaycan ile ilişkilerinin daha da güçlenmesi için her alanda her türlü işbirliğine hazır olduğunu belirten Avcı, “Kültürün, turizmin çok kültürlülüğe dönüşüm sürecindeki paylaşımı, kardeşlerin birbirine uzattıkı el kadar değerlidir.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Çok Kültürlü Toplum ve Turizm konulu toplantıdan önce Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev ve eşinin kabri ile Azerbaycan ve Türk şehitliklerini ziyaret etti.
Kültür Ve Turizm Bakanı Avcı Bakü'de
Avcı: “Çok kültürlülük, bütün kültürleri, saygı duygusu içinde hepimizin ufkunu genişleten bir zenginlik duygusuna çevirmenin adıdır” 'Çok kültürlülük, dünyanın özgün ve güçlü toplumsal harcıdır. Harcı sağlam, mazisi ve geleceği parlak iki ülke olarak Azerbaycan ve Türkiye, elindeki kültür zenginliğini 21. yüzyıl imkanlarıyla buluşturarak modern sektörlere entegre edecek bilgi ve tecrübeye sahiptir” Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Garayev: “Çok kültürlülük, başka ülkelerden gelen insanları misafirperverlikle karşılamaya katkı veriyor'