Çelik, TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılışta yaptığı konuşmada, fuarla birlikte istedikleri ve diledikleri bir tablo ortaya çıktığını söyledi.
Bu tür etkinliklerin, Adana'nın bölgesel cazibe merkezi olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Çelik, "Bu fuar geçmişte de başarılı bir fuardı. 100 firmanın katılması, bölgedeki pek çok ilin katılımının sağlanması, hedeflediği 50 bin kişi katılım sayısına ulaşmasıyla şimdiden istisnai yer etmiş durumda" diye konuştu.
Fuarın her yıl kendini geliştirdiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
"Fuarcılığın dünyada pek çok ülkenin stratejik sektörü haline gelmesi, Türkiye için de sektörü önemli kılıyor. Önemli ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası'nda bu sektör, ülkelerin imajına sağladığı katkı, ürettiği ekonomik değerin çok ötesinde bir işleve sahip oluyor. Nihayetinde biz, insanların sırtını yasladığı yerde Türk markası olmasını herşeyden daha çok önemseriz. Sırtınızı yasladığınız yerde Türk markası olması onun ekonomik getirisinden çok daha öte bir katkı sağlayacaktır."
Fuara 6-7 ilden 100'e yakın firma katıldığını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Mobilya dekorasyonunda ileri giden ülkelerinin öne çıkan bir takım unsurları var. Türkiye çok daha kaliteli işler yapıyor, çok daha değerli sanat ürünleri ortaya koyuyor. Tabi burada tasarımın pazarlanması herşeyden daha önemli. O sebeple tüm sektörlerimizde ihmal ettiğimiz bir konudur. AR-GE'ye, tasarıma, sektörün diğer dinamiklerinden şimdiye kadar hep daha geri planda bütçe ayırdık. Özellikle bu sektör için geçerli olmak üzere tasarım meselesine özel önem verilmesi, dünyada tasarımın geldiği nokta ile bizim bulunduğumuz nokta konusunda paralellik kurulması fevkalade önemlidir. İtalya'nın bu sektörde öne çıkmasının bir takım stratejik sebepleri var. Fakat şunu unutmayalım, büyük hedefler için firmaların küçük olması, küçük çaplı işletmeler olarak bir araya gelmiş olması hiçbir zaman bir dezavantaj olarak görülmemesi gerekiyor. Tasarıma önem verilmesi ve sektörde mümkün olduğu kadar yurt dışına dönük ortak işlerin yapılması bu bakımdan çok önemli. Önümüzdeki yıllarda bu fuara uluslararası katılımın da sağlanması için şimdiden çalışalım. Bu fuara uluslarası boyut kazandıralım."
Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan da Türkiye'de mobilya sektörü denince akla ilk gelen illerden birinin Adana olduğunu belirterek, sektörün ihracata da önemli katkı sunduğunu söyledi.
Dünyada mobilya denildiğinde akla gelen ilk ülkenin İtalya olduğunu anlatan Ercan, şunları kaydetti:
"İtalya'nın yıllık mobilya ihracatına bakıldığında 20 milyar dolar. 20 milyar dolar ihracatı olan İtalya ile yarışmak kolay mı derseniz, evet kolaydır. Çünkü İtalya'da mobilya malesef bizim kalitemizde değil, estetik olarak da biz onlardan öndeyiz. Ancak gerek tanıtım fonu gerek yerel işletmelerin küçük boyutlu olması, ihracat ve ithalat sistemindeki bazı eksiklerimiz bizim önümüzü tıkamakta ve mobilya ihracatında maalesef 2 milyar dolar sınırını zorlamaktayız. Önümüzdeki yıllarda biraz destek, teşvikle mobilya ihracatının milyar dolarla ifade edilebileceğini ve Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da fuarın kentin ticaret ve fuar merkezi olma konumunu güçlendirecek ciddi potansiyeli bulunduğuna dikkati çekti.
Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve beraberindekiler fuarı açarak stantları gezdi.
Açılışa, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, AK Parti Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan ve Mehmet Şükrü Erdinç de katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Adana'da
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana Mobilya Dekorasyon Fuarı'nın açılışında, "Tasarım meselesine özel önem verilmesi, dünyada tasarımın geldiği nokta ile bizim bulunduğumuz nokta konusunda paralellik kurulması fevkalade önemlidir" dedi