Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy, 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis Konferansi'nda Konustu

Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy, 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis Konferansi'nda Konustu

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, ’Cumhuriyetimizin 100. Yilinda Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis Konferansi’nin açilisinda konustu. Bakan Ersoy, "Atatürk’ten miras, ‘Ülkemizi muasir medeniyetler seviyesinin üstüne çikarma ülküsü’ her zaman aklimizdadir. Türkiye Yüzyili’ni, milli ve manevi degerlerimizle temellendirip, çagdas normlarla iç içe kilacagiz” diye konustu.

Türkiye Is Bankasi’nin düzenledigi ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis’ baslikli konferans basladi.

Konferansta konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Cumhuriyet’in kurucu kadrolarinin isigi daima önümüzü aydinlatmaktadir. ‘Atatürk’ten miras, ‘Ülkemizi muasir medeniyetler seviyesinin üstüne çikarma ülküsü’ her zaman aklimizdadir. Türkiye Yüzyili’ni, milli ve manevi degerlerimizle temellendirip, çagdas normlarla iç içe kilacagiz” dedi.

Türkiye Is Bankasi’nin Cumhuriyet’in 100’üncü yil dönümü adina düzenledigi ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis’ baslikli uluslararasi konferansi Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un açilis konusmasiyla basladi.

Yurt içi ve yurt disindan konusmacilar, Is Kuleleri Salonu’nda 2 gün sürecek konferansta, Türkiye’nin gelecek vizyonunu ele alacak.

Konusmacilar arasinda Türkiye Is Bankasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Bali tarihçi-yazar Yuval Noah Harari, ‘Atatürk’ isimli bir kitabi bulunan Italyan akademisyen Fabio L. Grassi, Nobel ödüllü iktisatçi Thomas J. Sargent, MIT Dijital Ekonomi Girisimi’nin Kurucu Ortagi Andrew McAfee ve UNESCO eski Genel Direktörü Irina Bokova yer aldi.

Cumhuriyet’in kuruldugu 1923 yilini sembol bir tarih olarak betimleyen Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Öncesiyle vatani savunmanin destansi olaylariyla örülmüstür. Sonrasinda ise bizim için yine büyük öneme sahip hadiseler, gelismeler, olusumlar pes pese meydana gelmistir. Bunlarin en önemlilerinden ikisi elbette, ’Lozan Baris Antlasmasi’ ile ’Izmir Iktisat Kongresi’dir. Bu iki kilometre tasi tarihi olay, ülkemizin milli egemenligini de, iktisadî bagimsizligini da gelecek vizyonuyla sekillendirmistir” dedi.

"Türkiye Is Bankasi, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasidir"

Bankanin kurulusuna yönelik konusan Bakan Ersoy, “Cumhuriyet’in ilanini da birlikte düsündügümüzde, bütün bunlar, yeni devlet ve ulus insa etmenin sürecini olusturmustur. Lozan’da, siyasi bagimsizlikla yakindan alakali iktisadi bagimsizlik için kapitülasyonlarin kaldirilmasinda büyük çaba sarf edilmisti. Ama bu yeterli degildi. Gerçek hürriyet, iktisadî yapidaki degisiklikle mümkündü. Ekonomi o kadar önemliydi ki, daha Lozan sonuçlanmadan, Izmir’de bir iktisat kongresi toplanacakti. Izmir’de toplanan Türkiye Iktisat Kongresi, yeni bir dönemin baslangiciydi. Burada bagimsiz bir iktisadi yapiya kavusmasinin ilkeleri belirlenmis, yol haritasi çikartilmisti. Iste, Izmir’de alinan kararlar, benimsenen ilkeler dogrultusunda, 20 Agustos 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan Türkiye Is Bankasi, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasidir” ifadelerini kullandi.

"Cumhuriyet’in kurucu kadrolarinin isigi daima önümüzü aydinlatmaktadir"

Zamanin zor sartlarinda 1 milyon lira sermaye ile 26 Agustos’ta Ankara’da kurulan Türkiye Is Bankasi’nin, Atatürk’ün yakin çalisma arkadaslarindan Celal Bayar’in kurucu genel müdürlügünde 10 personel ile mütevazi bir sekilde çalismaya basladigini hatirlatan Bakan Ersoy, "Ülkenin 100 yil önceki kurucu iradesinden, Mustafa Kemal Atatürk ve yönetim ekibinin, çalisma ve fikir arkadaslarinin ortaya koyduklarindan alinan ilhamin bugünün degerleriyle bulusturulmasiyla dile getirilecek olanlarin; Türkiye’nin yeni yüzyilina yönelik önemli açilimlar saglayacagina, inancim tamdir. Cumhuriyet’in kurucusu kadrolarinin isigi daima önümüzü aydinlatmaktadir. O manevî destekle bugünü yasanir kilar, gelecegi insa ederken egitimden kültüre, sagliktan bayindirliga, dis politikadan savunmaya, teknolojiden bilisime, spordan çevreye her alanda aziz milletimizin hak ettigi bütün gelismeleri kat edecegiz” ifadelerini kullandi.

"Millete hizmet, vatana eser, amacimiz budur"

Bakan Ersoy, “‘Türkiye Yüzyili’ni, milli ve manevi degerlerimizle temellendirip, çagdas normlarla iç içe kilacagiz. Atatürk ve arkadaslarinin; 1920’lerin zor sartlarinda ortaya koyduklari daha gelismis, daha büyük, daha güzel Türkiye ideali yolundaki gayretlerinin iradesi ile ilk yerli otomobil Togg’u imal eden, Atatürk Kültür Merkezi’ni yeniden insayla seçkin bir kültür sanat merkezi haline getiren irade aynidir. Millete hizmet, vatana eser; tipki 1923 Türkiye’sindeki kiymetli kadronunki gibi, 2023 Türkiye’sinde bizim de amacimiz, hedefimiz, ilkemiz budur, bunlardir” diye konustu.

10. Uluslararasi Atatürk Kongresi’nin 29-31 Ekim’de Türkiye Is Bankasi katkilariyla gerçeklestirileceginin altini çizen Ersoy, Türkiye’nin iktisat tarihiyle ilgili bildirilerin sunulacagi toplantiya tüm ilgilileri davet etti.

Bali: “Türkler bankacilik yapamaz algisini kirdik”

Türkiye Is Bankasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Bali ise konferansta yaptigi konusmada “Is Bankasi büyük kurucusunun da yaptigi gibi tarihimizde ekonomi bakimimizdan basli basina yer almis ve en önemsiz denilen bir servetin bile ekonomik hayatta fert menfaatlerine degil ulus menfaatine kullanilmasini fiilen göstermistir. Cumhuriyetin ikinci yüz yilina adim atarken bizim tabirimizle Cumhuriyetten bir yas küçük kardesi olan Is bankasi kurucusunun iktisadi bakimindan ileri görüslülügünün basli basina ispatidir. Zamaninda sermayenin yeterli görülmedigi Türkler bankacilik yapamaz algisinin kuvvetli oldugu bir ortamda Atatürk’ün bankayi kurmakla görevlendirdigi Celal Bayar’a telkini olan o meshur vecize bugün Atatürk vizyonu basligiyla konustugumuz bu oturumda son derece manalidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile