Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay’da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay’da gün yüzüne çıkarılan Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykeli ile yapımı devam eden arkeoloji müzesinde incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antakya Arkeoloji Müzesi’nde, Toronto Üniversitesi’nden Prof.Dr. Timothy Harrison başkanlığında, Reyhanlı ilçesi ile Demirköprü mevkii yakınlarında bulunan Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin tanıtımı için düzenlenen törene katıldı.

Bakan Günay, çıkarılan tarihi eserler hakkında kazı ekibinden bilgiler aldı. Günay, Hatay’daki Tell Tayinat höyüğünde, Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında gün yüzüne çıkarılan Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykelini basına tanıttı.

Aralarında Danimarka, Kanada, İsveç, İsviçre, Norveç, İtalya, İngiltere ve Belçika gibi ülkelerden gelen 47 kişilik kazı ekibinin çıkardığı tarihi eserlerin dünyada bir benzerinin bulunmadığını belirten Bakan Günay, bu eserlerin, bütün dünya için son derece önemli olduğunu söyledi.

Günay, Antakya Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmasında, Timothy Harrison başkanlığındaki ekibin 2004 yılından bu yana bölgede kazılarını sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Günay, aralarında Belçika, Danimarka, İsviçre, İsveç, İtalya, İngiltere, Kanada ve Norveç gibi ülkelerden gelen kazı görevlilerin yer aldığı kazı ekibine teşekkür etti.

Kazı ekibinin, Haziran ayının sonunda çok önemli ve Anadolulu figürlerini bulduklarını belirten Bakan Günay, “1,5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1,5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre, bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bileklikler var. Bir elinde mızrak, diğer elinde ise başak tutuyor. Bu, hem savaşmayı hem üretmeyi, kendi halkı için şiar edindiği simgeleniyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan bin yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserlerinin olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor. Zaten önceki yıllarda da benzer bazı buluntular ortaya çıkarılmıştı” dedi.

Bakan Günay, "Anadolu'da her yıl çeşitli eserler buluyoruz. Sevinçle ifade etmek istiyorum, ama bu oldukça Anadolulu bir buluntu. Roma, Yunan eseri devamı değil. Batı Anadolu’da gördüğümüz eserlerden çok farklı. Bu kral heykeli, üzerinde bölgeyi çağrıştıran ve bölgeyi simgeleyen motifler bulunan Anadolulu çok önemli bir heykel. Bazalt taşından yapılmış, gözleri özel taştan yapılmış siyah beyaz takma gözler. O kralın da gözleri etkileyici ki, özel olarak vurgulanmaya çalışılmış. Heykelin alt yarısı ne yazık ki henüz bulunamadı” şeklinde diye konuştu.

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserin, kazı ve müze ekibi tarafından rehabilite edileceğini ve iyileştirileceğini açıklayan Bakan Günay, yakın bir gelecekte eserin teşhire çıkacağını bildirdi. Hayallerinin bu eseri bir yıla kadar yeni yapılan Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilemek olduğunu vurguladı. Günay, “Biz Gaziantep’te dünyanın en büyük mozaik müzesini yapmıştık, şimdi Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesini Hatay'da yapıyoruz. Burada da çok sayıda mozaik sergilenecek. Bugün burada bulunan ünik bir eser ve benzeri olmayan bir eser. Şimdiye kadar hiçbir müzede hatta yurt içinde ve dışında bu kadar kendini ifade eden bir kral heykeli, hem bileklerindeki hem ellerindeki simgeler hem göz farklılıklarıyla bu kadar görkemli gösterişli ve özellik verilmiş bir heykel görülmemiştir” dedi.

SURİYE’DEKİ OLAYLAR Suriye’deki olaylara da değinen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, barış olursa tarihe, bilime, kültüre, arkeoloji ve turizme daha fazla kaynak ayrılabileceğini, bunun barış ortamı içerisinde insanlığa bir bereket olarak dönmesinin sağlanabileceğini belirtti.

Günay, “Ülkemizin barış içerisinde gelişmesini tüm kalbimle diliyorum. Hemen yakın komşumuzdaki kardeşimiz, dostumuz ve akrabamız olan birçok insanın yaşadığı Suriye'deki olayların sona ermesini, halkıyla barışık, halkının duyarlılıklarına dikkat gösteren bir yönetimin iş başına gelmesini, hem Suriye’nin hem Türkiye’nin hem de bütün bölgenin rahat nefes almasını bütün kalbimle diliyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Günay, daha sonra Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayan ve kazı başkanı Timothy Harrison ve kazı ekibiyle birlikte heykelin arkasında yer alan yazıda isminin ‘Suppiluliuma’ olduğu anlaşılan kral heykelini basın mensuplarına gösterdi. YENİ MÜZE İNŞAATINI GEZDİ Bakan Günay, daha sonra yapımı devam eden yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’nin inşaat alanında incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyet ile müzenin bölmelerini gezerek bilgi alan Bakan Günay, müzenin Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olacağını söyledi.

Müzede 11 bin teşhir alanın bulunduğunu, Hatay’ın sergilenmeye hazır 35 bin eserinin olduğunu, fakat yerin darlığında dolayıyla sadece 2 bin tanesinin sergilenebildiğini belirten Bakan Günay, yeni müzenin tamamlanmasıyla eserlerin tamamının sergilenileceğini söyledi.

Ülkemize gelen turist sayısına da dikkat çeken Günay, 2011 yılında Türkiye’yi 30 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiğinin altını çizerek, bu sayının artması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını, Türkiye genelinde 29 yeni müze üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Hatay’a yılda 500 bin civarında turist geldiğini dile getiren Bakan Günay, Hatay’daki tarihi eserlerde yapılan restorasyonlar, yeni müzedeki eserler ve bulunan eserleri görmek için turistlerin Hatay’a akın edeceğini söyledi.

Hatay’a gelecek turist sayısının 2,5 milyona ulaşmasını hedeflediklerini vurgulayan ve Hatay’ı Güney İspanya’ya benzettiğini belirten Günay, tarihi zenginliği, kültürü ve mutfağı ile Hatay’ın son derece önemli bir konumda olduğunu vurguladı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile