Kültür ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye'de nitelikli ve uluslararası çapta kitap fuarları yapmaya başladık, asıl önemlisi ise edebiyatımızı dışarıya taşıyacak yeni projelerin altına imza atmaya başladık'' dedi.

Bakan Günay, Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen 1. Karadeniz Kitap Fuarı'nın açılış törenine katıldı.

Konuşmasına, Kütüphaneler Haftası açılışlarının iki yıldır kendisi için birer armağana dönüştüğünü anlatarak başlayan Günay, ''Geçtiğimiz yıl İzmir'de dünyanın en eski kütüphanesinde Kütüphaneler Haftası açılışı yaptım. Bu yıl ise kendi şehrim, okumayı öğrendiğim şehirde, Ordu'da açılış yapmak bana bir armağan oldu'' diye konuştu.

Bakan Günay, Ordu'da kitap fuarı açılışı yapmaktan mutlu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Aranızda belki bilmeyenler vardır. Ordu doğduğum şehir, okuma yazmayı öğrendiğim şehir, kitapla ilk defa tanıştığım şehir. Burada rahmetli Necmiye Çakmak hocamdan başlayarak vefat edenleri minnetle anıyorum, yaşayanları ise sevgi ile selamlıyorum. İlk hatırladığım kitap evi de Zaloğlu Kitap Evi. Rahmetli babam da okumaya, kitaba önem veren bir insandı. Para istediğimde hiç tereddüt etmeden verirdi. O dönemde Ordu'da kitap evlerinde bulduğum kitapları okuyarak yürüdüm gittim.''

-''12 Eylül hepimizin defterini dürerken...''-

Ordu'da şimdi Atatürk Kültür Merkezi'nin olduğu yerde son derece güzel, son derece prestijli Gazi Halk Kütüphanesi olduğunu anlatan Günay, ''Altında çocuk kütüphanesi vardı. O kütüphaneye ayaklarımızın ucuna basarak girerdik. Sonra çok üzüldüm. Çünkü 12 Eylül hepimizin defterini dürerken, o kütüphanenin de defterini dürdü. 12 Eylül öğretmenevini yaparken, bir baktık kütüphane yok. Asıl üzüldüğüm ise kütüphanenin yok oluşunu çoğu Ordulu fark etmedi. Sonra o kütüphanedeki kitaplar Ordu-Giresun yolu üzerinde bir mekanda, kütüphane mahiyetinden uzak bir binada bulundu'' dedi.

Bakan Günay, Türkiye'de son yıllarda nitelikli ve uluslararası çapta kitap fuarları yapmaya başladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Asıl önemlisi ise edebiyatımızı dışarıya taşıyacak yeni projelerin altına imza atmaya başladık. Bakanlık olarak bine yakın esere, bir yabancı ister Romence ister Macarca ister İngilizce'ye çeviriyorsa ve ciddi bir yayınevinde basıyorsa, bakanlık olarak destek veriyoruz. Bine yakın esere destek verdik. 700 kadar eserimiz dünyada 40'a yakın dile çevrildi. 50'den fazla ülkenin raflarında eskiden gittiğinizde bazen Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, son dönemde ise Orhan Pamuk görebiliyorduk. Ama şimdi çok sayıda Türk edebiyatının isimlerini dünyanın vitrininde bulabiliyorsunuz.''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konuşmasının ardından fuarda yer alan yayınevlerinin stantlarını gezdi, daha sonra aynı yerde bulunan ''Anadolu'ya Yolculuk'' resim ve fotoğraf sergisi ile ''Renklerin Büyüsü'' geleneksel sanatlar sergisinin açılışını yaptı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile