Günay, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi ile Ostim Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından Çanakkale savaşına Ankara ve civarından katılıp şehit düşen askerlerin anısına Temelli Malıköy'de yaptırılan ''Çanakkale Şehitleri Anıtı''nın açılışına katıldı.
Yağış altındaki törende konuşan Günay, organize sanayi bölgesinde böyle bir anıtın yapılmasının çok önemli ve anlamlı bulduğunu belirtti.
Günay, ''Sanayi bölgeleri genellikle daha çok bir metal, beton, demir yığını görünümü taşır. Buradan bir umudu içimde yeşertmek istiyorum. Eğer imkan varsa çevreci bir sanayi bölgesi oluşturalım'' dedi.
Çanakkale Anıtı'yla sanayici ve iş adamlarının tarihe olan duyarlılıklarını ortaya koyduklarını ifade eden Günay, ''Bu yağmurlu günde böyle bir açılışı yaparak tarih bilincinizin, bu vatan topraklarının bize nasıl emanet edildiğine ilişkin tarih şuurunuzun güzel bir örneğini gösterdiniz. Ağaçlarla, parklarla olabileceği kadar dolu, mekanı düzgün, sadece çalışılan mekanlar değil çevresi de örnek olan bir sanayi merkezini burada oluşturmaya çalışalım'' diye konuştu.
Bakan Günay, şunları kaydetti:
''Biz burada bir saat tören yapmakta zorlanıyoruz. Ya Çanakkale Savaşı'nı başaranlar, hangi koşullara dayandılar ve direndiler. Kurtuluş Savaşı'nı, Sakarya Savaşı'nı, Dumlupınar, İnönü savaşlarını başarıya taşıyanlar hangi koşullara dayandı ve direndi. Allah'a şükürler olsun, şimdi bugün üzerimizde bir çadır, ayağımızda su geçirmeyen ayakkabılar, sırtımızda ceket, kalın yağmurluklar ya da rüzgarlıklar var. Onlar hangi güçlüklere göğüs gererek bu toprağın bağımsızlığını ve bütünlüğünü bize armağan etti. En büyük emanet budur yere düşürmememiz gereken, bir tek gün üzerinde haksız tartışma yaratmamamız gereken en büyük emanet bu vatanın birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığıdır.''
Şehit acılarının bugün de yaşandığını hatırlatan Günay, tüm şehitleri rahmet ve minnetle andığını dile getirdi.
Ertuğrul Günay, Çanakkale ve tüm şehitler için ne yapılırsa yapılsın yetmeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bu topraklar aynı zamanda Sakarya Savaşı'nın toprakları. Buradaki top sesleri Ankara'dan duyulmuş biliyorsunuz. En son karargahımız buranın 5 kilometre güneyindeki Alagöz Karargahı'dır. Oraya kadar çekilmişiz. Meclis'in Ankara'dan taşınması gündeme gelmiş. Bu gündeme gelince doğudan gelmiş ve o tarihe kadar ağzını açmamış bir aşiret reisi, doğunun milletvekillerinden birisi Diyab Ağa kürsüye gelmiş ve 'Biz buraya kaçmaya değil, ölmeye geldik ' demiş ve Ankara'nın terk edilmemesini doğudan gelen bir milletvekili o gür sesiyle anlatmış. Bu da bugün için bir ibrettir. Biz vatanı birlik ve bütünlük içinde doğudan, kuzeyden, güneyden, batıdan gelenlerin irade birliği, karar birliği içinde savunduk ve bu savaşı kazandık. Şimdi 400 bin dönümü bulan bu alanda, belki çok daha görkemli bir Sakarya Şehitleri Anıtı ve bir Mustafa Kemal Anıtı açmak gerekir. İnşallah önümüzdeki tarihlerde bu anıtın açılışında da buluşuruz.''
10 Kasım'ın yaklaştığına dikkati çeken Günay, ''Mustafa Kemal Atatürk'ü 10 Kasım' da bir kez daha anacağız. Yağmur da olsa tipi de olsa hangi zorluk olursa olsun 10 Kasım sabahı saat 9'u 5 geçe Anıtkabir'de toplanacağız ona Türk milletinin sonsuz ve sonsuza kadar sönmeyecek olan minnetini ve şükranını bir kez daha ifade edeceğiz'' dedi.
-''Bağımsızlık üreterek, çalışarak, istihdam yaratılarak, kazanarak sağlanır''-
Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da Çanakkale Savaşı'nın Türk tarihi için önemine işaret ederek, ''Çanakkale Savaşı bizim dönüm noktamız. Kazanmasaydık ne olurdu diye düşünmek istemiyorum. Biz millet olarak bağımsızlığı çok önemsiyoruz. Bağımsızlığın üreterek, çalışarak, istihdam yaratılarak, kazanarak sağlanabileceğini biliyoruz'' dedi.
OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin ise şehitler anısına bir anıt açtıkları için gururlu ve duygulu olduklarını ifade ederek, ''Gelecek nesillere 'Oğlum bak, şehitler anıtını açtık. Siz bu memleketi sakın unutmayın' diyeceğiz'' ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Ankara Kulübü Derneği seymenleri gösteri sundu. Açılışa şehit aileleri, gaziler, OSB üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Muhabir: Şenay Ünal - Hüseyin Karatepe / Tuğba Özgür Durmaz
Yayıncı: Tolga Özgenç
Kültür ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bir tek gün üzerinde haksız tartışma yaratmamamız gereken en büyük emanet bu vatanın birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığıdır'' dedi.