Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Tarihi eserler için emlak vergisinden kesilerek oluşturulan fonu iyi kullanın

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye genelinde tarihi yapıların yeniden canlandırılması adına Tarihi Kentler Birliği toplantısının iyi bir

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye genelinde tarihi yapıların yeniden canlandırılması adına Tarihi Kentler Birliği toplantısının iyi bir faaliyet olduğunu vurgulayıp, "Tarihi eserler için emlak vergisinden kesilerek oluşturulan fonu iyi kullanın" çağrısında bulundu.

Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşunun 10. yılını kutlaması nedeniyle Kayseri'de düzenlenen etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Tarihi Kentler Birliği üyeleri, il valilerinden oluşan 880 davetli katıldı. Programda konuşan Kültür ve Turizm bakanı Günay, tarihi yapıları yeniden ayağa kaldırılması noktasında yapılan çalışmalar, bu bilincin oluşması ve çalışmaların yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Günay, bu gelişmelerin kendilerinin bakanlık olarak sorumluluğunu artırdığına işaret etti. Günay, şöyle konuştu: "Ufkumun genişlediğini hissettiğim bir topluluğun içerisinde olduğum için sevinç duyuyorum. Türkiye için tarihsel bir dönüm noktasında, tarihsel eşikte ve oldukça tarihli bir dönemde bakan olduğumu düşünüyorum. Türkiye'nin çeyrek yüzyılını yazabilecek kadar anımsıyorum. Ama geçmişi bilerek geleceği ilerleme noktasında düşüncenin ortaya çıkmasını önemsiyor ve seviniyorum. Tarihi Kentler Birliği 10 yıldan beri, 100 yıldan bu yana ihmal edilmiş alana ışık tuttu. Geçmiş yıllarda çeşitli nedenlere ihmal edilmiş tahrip edilmiş yağmalanmış, tarih zenginliğimiz vardı. Ama şimdi Tarihi Kentler Birliği bir yerinden tutarak bunları ayağa kaldırıyor."

Bakan Ertuğrul Günay, birliğin 10 yıl içerisinde üye sayısını 50'den 300 çıkararak, Anadolu'da tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılması adına çalışmalar yaptığını dile getirdi. Günay, "Ben Türkiye genelinde bir gezi yaptım. Her yerde her kasabada, belediye başkanları, valiler, kaymakamların bir dönem tarihi binaları yıkıp yerine beton binaları dikme yerine tarihi yapılara sahip çıkma anlayışı var. Burada benim yükümün arttığını düşündüm. Bunun altından maddi olarak kalkmak zor. Ama niyetlenilmiş iyi bir şey var ve çalışılıyor. Tarihi Kentler Birliği'nin bu konuda güzel çalışmaları var ve kamuoyuna çalışma oldu" dedi.

Belediyelere de çağrıda bulunan Bakan Günay, "Emlak vergisinden yüzde 11 kesilmek kaydıyla bir bütçe oluştu. Fon var. Burada bizim bakanlık bütçemize yakın bir bütçe oluştu. Bu bütçe bir kenarda nemasından yararlanmak için durmasın. Biz mevzuat olarak bu miktarın kullanılmasını istiyoruz. Bizim tarihi varlıkların ayağa kalkması adına ayırdığımız ödenek geçen döneme göre daha da arttı" dedi.

Bakan Günay, tarihi eserlerin kime ait olduğuna bakılmadan hepsine bizim diyerek sahip çıkılmasını istedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tarihi eserlerin kime ait olduğuna bakmadan bütün eserler bizim diye sahip çıkıyoruz. Ki hepsi de bizimdir. Çünkü bu topraklar bizimdir. Hangi dönem ve hangi inançtan, hangi çağdan kalmış olursa olsan Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki her şey bizimdir. Bunları gözümüz gibi geleceği taşımak bizim borcumuzdur. Bunu yapmak zorundayız."

Bakan, konuşmasının sonunda, Tarihe Kentler Birliği ile ÇEKÜL ortak bir stratejik hareketliliği olduğunu belirterek, "Bugüne kadar verdiğiniz emek ve çalışmalara teşekkür ediyorum. Burada stratejik ortaklığın üçüncü ayağı Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. Buna imkan verirseniz ve beni de bu işin gönüllü neferi olarak aranızda kabul edersiniz mutluluk duyarım" diye konuştu. Bakan, konuşmasının sonunda dünyanın barışçıl geleceğinin tarihi değerlere sahip çıkmaktan geçtiğine inandığını söyledi.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi kentler Birliği toplantısının Kayseri'de yapılması ve üyelerini Kayseri'de konuk ettikleri için mutlu olduğunu dile getirdi.

Mehmet Özhaseki, konuşmasında, "Bilinçlendik ve zamanı mekanı yeniden derin okumaya başladık. Tarih bize başka dilme konuşmaya başladık. Tarihi eser sırtımızda bir kambur ve çağdaşlaşma da bir engel ve kurtulmamız gereken olarak gördük. Kimimiz yol açma adına, kimi rant adına, kimide estetik adına tarihi eserleri yok ettik. Yok ediyorduk. Tarihi kentler birliği bize tarihten ve tabiattan nasıl bilgi alıp yol alacağımızı gösterdik" dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in konuşmasının ardından Tarihi Kentler Birliği tarafından tarihi eserlerin projesi ve restorasyonunda eni iyi proje ve en iyi uygulama dallarında ödüller verildi. 36 belediyenin 41 proje ile katıldığı yarışmada, proje sahibi bütün belediye başkanlarına teşekkür belgesi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile