Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Turizm Gelirlerini Artırdık

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Turizm Gelirlerini Artırdık

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünya müzeleriyle çeşitli açılardan yarışacak müzeler inşa ettiklerini, son yıllarda müze gelirlerini de artırdıklarını söyledi.

Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Antalya’nın Alanya ilçesine gelen Bakan Günay, restore edilen müzenin açılışını yaptı. Bakan Günay, Kızılkule, tersane ve Atatürk Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi dünya müzeleri ile yarışabilecek müzeler haline getirdiklerini belirten Günay, benzer çalışmalara şu anda Hatay'da da başladıklarını söyledi.

Bu yıl Şanlıurfa'da temel atacaklarını kaydeden Günay, İzmir, Ankara, İstanbul'da ve Türkiye'nin birçok yerinde yeni çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Sinop'ta Etnografya Müzesi'nin bölümünü genişlettikleri ifadeden Bakan Günay, “Bu çalışmalarımız, Türkiye'den izinsiz ve yasasız biçimde, hiçbir hukuki temeli olmadan kaçırılmış bulunan tarihi eserlerin tekrar iadesi konusunda da elimizi güçlendiriyor. Geçmiş yıllarda saygısız bir üslupla 'Bu eserleri Türkiye alsa nerede sergileyecek' diyenlere şuanda kendi müzelerinde daha teşhir ve mekanın bütün özellikleri açısından daha yüksek standartlı müzelerimiz olduğunu övünçle ifade edebiliyoruz. Bütün bunları Türkiye'nin son yıllarda kazanmış olduğu ekonomik ve siyasal istikrarın sayesinde gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Günay, Türkiye'de 100'ün altındaki özel müze sayısının son yıllarda 200'e yaklaştığını ifade etti.

Özel müzecilik anlayışının da hızla geliştiğine dikkat çeken Günay, “Türkiye'deki müze ziyaretçi sayısı 2000'li yıllarda 7-8 milyonun altındaydı. Geçen yılı 28 milyonun üzerinde bir rakamla kapattık. Müze gelirlerimizde 2000'li yılların başında 10 milyonun altındayken, 2007 yılında 70 milyona ulaşmıştı, geçen yıl 254 milyon TL müzelerimizden gelir elde ettik. Yaptığımız çalışmalar Türkiye'nin ekonomisine de önemli bir kaynak olarak dönüyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yakın zamana kadar 9 varlıkla yer aldığını hatırlatan Günay, 1998'den bu güne kadar da herhangi bir yeni alan önerilmediğini dile getirdi. Son yıllarda yeni çaba göstererek Alanya Kalesi'ni ve Edirne Selimiye Cami, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday gösterdiklerini ifade eden Günay, Alanya Kalesi dosyasında bazı eksikler olduğunun söylendiğini kaydetti.

Günay, “Selimiye kabul edildi. Böylece 1998 yılından bu yana yeni bir alan eklenmemiş bulunan Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 9'dan 10'a yükseldik. Alanya ile 11, Çatalhöyük Neolitik Kenti ile 12 olacağız. Her yıl yeni bir alanı dünya mirasına katacağımızı umut ediyorum. Dünya Kültür Mirası Aday Listesi'nde de 2007 yılında 18 eserle temsil ediliyorduk. Bu yıl itibari ile 38'e çıktık. Bu bir rekordur. Bunun altını çiziyorum. Bu yeterli değil. Kalıcı listedeki sayımızı 15'e 20'ye çıkarmak Türkiye'nin hem hakkı hem de görevidir.” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile