Kültür Ve Turizm Bakanligi Dargeçit'teki 400 Yillik Çarsiyi Tarihi Dokusuna Kavusturdu

Kültür Ve Turizm Bakanligi Dargeçit'teki 400 Yillik Çarsiyi Tarihi Dokusuna Kavusturdu

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yapilan proje ile Mardin’in Dargeçit ilçesinde bulunan ve Eski Süryani Çarsisi olarak bilinen yaklasik 400 yillik Tarihi Çarsi’nin sokak sagliklastirma projesinde sona gelindi.

Kültür ve Turizm Bakanligi 2022 yatirim programi kapsaminda yapilan Sokak Sagliklastirma çalismalari çerçevesinde “Mardin Dargeçit Sokak Sagliklastirma Proje Yapimi” çalismalari yapildi. Ilçe merkezinde bulunan Kilise, Demokrasi, Kiliç ve Safa Sokaklarinda yer alan 65 dükkâni kapsayan projede, tarihi 17. Yüzyil’a dayanan yaklasik 400 yillik eski Süryani çarsisinin proje ve restorasyon çalismalari büyük bir titizlikle sürdürüldü. Tarihi dokusuna uygun sekilde yeniden restore edilen dükkanlarin iki hafta içerisinde sahiplerine teslim edilmesi planlaniyor.

Proje ve çalismalar hakkinda açiklama yapan Kültür ve Turizm Il Müdürü Ayhan Gök, Dargeçit’e kazandirilan Tarihi Çarsi’nin ilçenin turizmine, ekonomisine ve tanitimina büyük katki yapacagini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Diyarbakir Rölöve ve Anitlar Müdürlügü tarafindan yapilan projede sona gelindigini bildiren Gök, eski Süryani Çarsisinin tarihi dokusuna uygun, sokak sagliklastirma ve restorasyon çalismasi yaptiklarini söyledi.



Kültür ve Turizm Il Müdürü Gök, “Dargeçit ilçemizde bulunan tarihi 17. Yüzyila dayanan 400 yillik eski Süryani çarsisinin proje ve restorasyon çalismalari Kültür ve Turizm Bakanligimiz tarafindan yapilmaktadir. Safa Caddesi, Kiliç Sokak, Demokrasi Sokak, Kilise Sokak’tan olusan yaklasik 600 metre uzunlugundaki alan içerisinde Sokak Sagliklastirma çalismalari yürütülmüstür. Ana çarsinin oldugu Demokrasi Sokakta 65 adet dükkân yer almakta olup restorasyon ve onarim çalismalari gerçeklestirilmistir. Yine bu çarsida yer alan ve Kurul onayli Projeye göre muhdes nitelikte 8 adet betonarme yapinin yikimi yapilmistir. Demokrasi sokakta bulunan tescilli dükkânlarin kemerleri ve üst örtü tonozlari yeniden yapilarak yalitim imalatlari tamamlandi. Ayni zamanda bu dükkânlarin kotlari ayarlanarak döseme, ara bölme duvar ve derz imalatlari tamamlandi. Sokak ve dükkân içi aydinlatmalari, avizeler, priz ve fiber elektrik isleri yapildi. Kilise sokak, Kiliç sokak, Zambak sokak, Egitim Sokak ve Safa Caddesinde genel siva ve boya islemleri tamamlandi. Elektrik direkleri yerlestirilip kilit parke taslari yeniden örüldü. Tarihi Çarsi’miz Dargeçitli hemsehrilerimize hayirli ve ugurlu olsun” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile