Kültür Ve Turizm Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Semineri Çorum'da Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Tarihsel-Arkeolojik Miras ve Kültür Varlıklarının Turizmde Değerlendirilmesi" konulu hizmet içi eğitim semineri Çorum'da başladı.

  Kültür ve Turizm Bakanlığı personelinin bilgisini , verimliliğini artırmak , hizmet içinde eğitilmesi ve yetiştirilmesi ile üst kadrolara hazırlanmalarını sağlamak amacıyla daire başkanları , şube müdürleri ve bakanlık personeline yönelik düzenlenen eğitim semineri Adıyaman , Amasya , Bursa , Edirne , Gaziantep , Hatay , Konya , Kütahya , Manisa , Nevşehir , Kars , Mardin , Sivas , Şanlıurfa , Trabzon İl ve Kültür Turizm Müdürleri de katılıyor .
Eğitim semineri öncesi açılış konuşması yapan Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru , köklü tarihi ve zengin kültürü ile uygarlık tarihinde önemli bir yeri olan Çorum ' un kültür turizmi açısından da Türkiye ' nin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi .
Günümüzden 8 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan ve Anadolu ' da ilk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşa ' nın Çorum ' da olduğunu hatırlatan Özüdoğru , Hattuşa ' nın Türkiye ' de UNESCO tarafından dünya kültür miras listesine alınan 9 değerden birisi olduğunu belirtti .
Hitit Uygarlığı ' nın en az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlık olduğunu dile getiren Özüdoğru , " Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan tarihin ilk yazılı anlaşması olan Kadeş antlaşmasına ait çivi yazılı tablette Hattuşa ' da bulunmuştur . Ulu önder Atatürk ' ün direktifleriyle yapılan ve ilk milli kazılardan olan Alacahöyük ' te Hatti döneminin yüksek kültürünü yansıtmaktadır . Kültür varlığı olarak tescillenen Çorum müzesi de ülkenin en önemli müzelerinden birisi konumundadır . Çorum tarihi
zenginliklerinin yanında yaylaları ve İncesu kanyonu gibi doğal güzellikleri , tarihi konakları ile gezilmeye , görülmeye değer önemli turizm şehridir " dedi .
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Halil Özkan ise , turizmin bereketini Anadolu ' ya çekerek , Anadolu insanının da bu bereketten faydalanmasını istediklerini söyledi .
Türkiye ' nin dünya pazarında en önemli ürünün turizm olduğunu dile getiren Halil Özkan , turizm sektörünün bölgesel bazda ekonomik uçurumları ortadan kaldıran en önemli faktörlerden birisi olduğunu vurguladı .
Özkan , Türkiye ' nin 10 bin yıllık tarihi peyzajı , bozulmayan doğal güzellikleri ve Türk insanın misafirperverliği rekabet ortamında güçlü ayrıcalığa sahip olduğunun altını çizdi . 2009 yılında Türkiye ' ye 27 milyon turist geldiğini hatırlatan Özkan , yaşanan krizlere rağmen Türkiye ' nin turizmde dünyanın en iyi turizm ülkelerinden biri olduğunu belirtti .
27 milyon turistten 9 milyonun Antalya ' ya geldiğini açıklayan Özkan , kıyı turizminin yanı sıra çeşitli alternatif turizm faaliyetleri ile bunu iç kesimlere çekmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi .
Çorum Valisi Nurullah Çakır , artık sadece tanıtımlarla kültür ve turizm değerlerinin tanıtılmasının yeterli olmadığına dikkat çekti .
Tek bir destinasyon yerine çoklu destinasyonlar geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Vali Çakır , Amasya , Samsun ve Tokat ' ın bir araya gelerek geliştireceği destinasyonla bu illerdeki tarihi ve kültürel değerlerin ortak tanıtımlarının yapılabileceğine dikkat çekti .
Yapılan konuşmaların ardından seminere geçildi . Seminerde Ortadoğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ ) Mimarlık Fakültesi ' nden Prof . Dr . Emre Madran " Turizm ve Koruma " , Bahçeşehir Üniversitesi ' nden Yard . Doç . Dr . İpek Altınbaşak " Turizmde Pazarlama Politikaları " , Hacettepe Üniversitesi ' nden Prof . Dr . Özkul Çobanoğlu " Kendini Koruyan Kentler , Zirve Üniversitesi ' nden Yard . Doç . Dr . Metin Çelik " Marka Kent olma Süreçleri " konularında sunum yaptılar .
Seminerin açılış programına Vali Nurullah Çakır , Belediye Başkanı Muzaffer Külcü , İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve davetliler katıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile