Çalıştayın açılışında selamlama konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, sözü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e verdi. Çelik konuşmasında, “Bakanlar Kurulu Toplantısı Şanlıurfa’da gerçekleşecek. Bakanlarımızdan istirham ettik, Şanlıurfa’yı biliyorsunuz dedik. Bölgede her zaman görevini yapan bu şehrimiz birçok şeyi hak eden bir şehrimiz. Dolayısıyla Şanlıurfa’da Kültür ve Turizm Çalıştayı yapıyorsunuz. Lütfetseniz de Şanlıurfa’da bu buluşmayı gerçekleştirsek diye kendilerinden talepte bulunduğumuzda Kahramanmaraş’ta planladığı programını yarıda kesip Şanlıurfa’ya geldiler. Bu Şanlıurfa’ya vermiş oldukları önemi gösteriyor" dedi.
"PARİS’TE BİR PATLAMA OLDUĞUNDA FRANSA GÜVENSİZ BİR ÜLKE OLMAZKEN İSTANBUL’DA BİR PATLAMA OLDUĞUNDA TÜRKİYE BİR ANDA BİRİLERİ TARAFINDAN, İÇERİDE VE DIŞARIDA GÜVENLİK AÇISINDAN RİSKLİ ÜLKE İLAN EDİLİYOR"
Türkiye’nin güvenlik açısından güvensiz bir ülke olduğunu yansıtmak için bilinçli bir kampanya yürütüldüğünü söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, bu bölgenin planlanmasını biz çok önemsiyoruz. Çünkü biraz önce genel müdürümüzün paylaştığı gibi 2030 turizm öngörülerinde artık daha çok seyahatin bireyselleşmesiyle birlikte kültür, tarih, inanç turizminin daha çok ön plana çıkacağı öngörülüyor. Birazdan soru-cevap kısmına geçeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bürokratlarının sahada doğrudan sektör temsilcilerinden meseleleri ve sorunları dinlemesini ben çok önemsiyorum. O yüzden bu toplantılar aynı zamanda alanda ne olduğunu bize çok ciddi anlamda ışık tutuyor. 24 Kasım’da başlayan bir süreç yaşadık. 24 Kasım’da milliyeti belli olmayan bir uçağın angajman kuralları gereği düşürülmesiyle başlayan ve Rusya’dan gelecek olan turist sayısında Rusya hükümetinin aldığı yaptırımlarla birlikte turizm konusunda biz bir türbülansa girdik. Daha sonra da Sultanahmet patlaması var. Sultanahmet, Ankara patlaması ve diğer patlamalarla da Türkiye’nin güvenlik açısından riskli ülke algısı adeta köpürtülmeye başlandı. Turizm biliyorsunuz bir imaj ve algıdır. O yüzden tanıtım son derece önemli ama burada şu soruyu sormak gerekiyor. Brüksel’de bir patlama olduğunda Belçika güvenlik açısından güvensiz bir ülke olmazken ya da Fransa’da bir patlama olduğunda, Paris’te bir patlama olduğunda Fransa güvensiz bir ülke olmazken İstanbul’da bir patlama olduğunda Türkiye bir anda birileri tarafından, içeride ve dışarıda güvenlik açısından riskli ülke ilan ediliyorsa burada bizim bazı şeyleri tekrardan gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.
GÜNEYDOĞUYU TANITACAK FİLMLER HAZIRLANIYOR
Güneydoğu’da hayatın ne kadar normal olduğunu anlatacak tanıtım filmleri hazırladıklarını söyleyen Ünal, “Tanıtma Genel Müdürlüğümüz şu anda Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa ile ilgili özel bir tanıtım çalışması yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da da, Diyarbakır’da da hayat tüm canlılığıyla devam ediyor. Birileri sanki Diyarbakır’da savaş varmış gibi, ağırlıkla içeriye dönük ve dışarıya dönük kampanya yürütüyor. İşte 20 Temmuz’da Suruç’taki patlamadan sonra sanki Şanlıurfa güvenlik açısından riskli bir bölgeymiş gibi Şanlıurfa’ya dönük, bırakın yurt içini, yurt dışında bile ciddi bir kampanya yürütülüyor. Aynı şekilde Mardin merkezle de ilgili. Şimdi biz Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’la ilgili hayatın nasıl cıvıl cıvıl olduğunu gösteren o dokuyu yeniden, yeni bir anlayışla, özellikle içeriye de anlatmak için yeni bir tanıtım filmleri hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Çalıştay daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Kültür Ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa'da Çalıştay Düzenledi
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Şanlıurfa’da bakanlığı tarafından düzenlenen Turizm Çalıştayı’na katıldı. Çalıştaya ev sahibi olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Özel bir otelin toplantı salonunda düzenlenen çalıştayda, Şanlıurfa bölgesinin turizm potansiyeli, yaşanan sıkıntılar, bakanlık tarafından hayata geçirilen projeler ve yapılması gerekenler konuşuldu.