Mehmet Nuri Yardım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıfta en çok Osmanlı Türkçesi kursunun ilgi gördüğünü söyledi.
Önceleri tek sınıfta ders verildiğini anlatan Yardım, "O kadar çok ilgi gördü ki bir sınıf daha açtık. Birinci sınıf yeni başlayanlar, ikinci sınıfa kendini daha çok geliştirip yazma eser okumak isteyenler devam ediyor. Yakında üçüncü sınıfı da açacağız. Burada da tamamen akademik çalışmalar yapmak isteyenler için olacak" diye konuştu.
Yardım, kursta ortalama 30 kişinin eğitim aldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Toplumda Osmanlı Türkçesi'ne karşı bir ilgi ve ihtiyaç, sürekli bir ilgi var. Bu ilgi, sadece belirli bir kesimden değil, toplumun her kesiminden, gençlerden, hanımlardan, mühendislerden, tarihçilerden, doktorlardan ilgi var. Vatandaşlar, 'Ben atalarımın kullandığı alfabeyi öğrenmek istiyorum' diyor. 'Tarihi bir caminin, çeşmenin kitabesini, dedemin mezar taşını, edebi eserleri aslından okumak isterim' gibi gerekçelerle Osmanlı Türkçesi'ne merak salıyor ve gelip öğreniyor."
- "En fazla 3 ayda Osmanlıca öğreniliyor"
Osmanlı Türkçesi'nin çok kolay öğrenildiğini dile getiren Yardım, şöyle devam etti:
"Basılmış kitapları okuyabilmek için en fazla 3 aylık eğitim yetiyor. Dışarıdan zor zannediliyor ama öyle değil. Artık yayınevleri de bazı önemli eserleri Osmanlı Türkçesi ile de yayınlamaya başladı.
Böylece merak edenler, kendileri de öğrenebiliyor. Mehmet Kaplan, Attila İlhan, Kemal Tahir, Cemil Meriç gibi önemli şair ve yazarlar da Osmanlı Türkçesi'nin mutlaka lise ve ortaokullara koyulması gerektiğini söylemiştir. Kullanılmamasına rağmen atalarının alfabesi diye İtalya'da Latince, Yunanistan'da Grekçe öğretiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde bu durum, böyle. Kültürel devamlılığın sağlanması için Türkiye'de de Osmanlı Türkçesi eğitimi şart."
- "İddialara ancak arşiv gerçekleriyle cevap verebiliriz"
Yardım, 2015'in bazı Ermeniler'in sözde iddialarının 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Onlar, dünya çapında iddialarda bulunup toplantılar yaparak Türkiye'yi, Osmanlı Devleti'ni suçlayacak. Bu iddialara ancak arşiv gerçekleriyle cevap verebiliriz. Bu gerçeklerden habersiz olursak, onları okuyamazsak susarız ve bir bakıma bu suçlamaları kabul etmiş sayılırız" ifadelerini kullandı.
Kültürel Devamlılık İçin Osmanlıca Şart
İstanbul'da 40 yıldır Osmanlı Türkçesi kursu hizmeti veren Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nın yazı işleri müdürü Mehmet Nuri Yardım, Türkiye'de kültürel devamlılığın sağlanması için Osmanlı Türkçesi eğitiminin şart olduğu belirterek, İtalya'da Latince, Yunanistan'da Grekçe öğretildiğine işaret etti.