Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar’dan günümüze kadar uzanan ve geçmişe tanıklık eden eserlerle Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün öncülüğünde titiz bir çalışma yürütülüyor.
Bu kapsamda 2. Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan bir heyet bugün Çorum’a gelerek Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile birlikte tarihi Ayakkabıcılar Arastası, Ulu Cami, Çöplü Çarşısı ve Kale’de incelemelerde bulundu.
Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Kaymak, kurul üyeleri Ayşegül Dinçer ve Ahmet Suat Emre ayrıca Ulu Camii abdesthanelerinin yenilenmesi noktasında belediye tarafından proje üzerinde fikir alışverişi yaptı. İncelemelerin ardından bir rapor hazırlayacak olan kurul üyeleri, bu raporları Çorum Belediyesi ile paylaşacak. Hazırlanacak yol haritası kapsamında bu eserlerle ilgili nihai adımlar atılacak.
İncelemelerin ardından bir açıklama yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, kentte Danişmentliler ve Osmanlılardan kalma çok sayıda eserin bulunduğu koruma alanları bulunduğuna dikkat çekerek, bu koruma alanlarının içerisinde eserlerin yaşatılması, ihya edilmesi çok sayıda çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Bunlardan bazıları ile ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun görüşlerine ihtiyaç duyulurken bazıları ile ilgili de kurulun danışmanlık hizmetlerine ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Külcü, “Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren bir zamanlar polis karakolu olarak kullanılan Velipaşa Cami yanındaki alan, Çorum kalesi, Ulu Cami, Çöplü Çarşısı ve buna benzer alanlardaki eserleri gezdik inceledik. Çorum belediyesi olarak, şehirde yenilenmeyi arzu ederken diğer yandan da bize ait tarihi, kültürel ve mimari değerlerimizi de yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarma çabası içerisindeyiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı gerek kentsel yenileme çalışmaları, gerekse Kültür varlıklarını Koruma Kanunları çerçevesinde yürütüyoruz” dedi.
Özellikle bugüne yönelik üç konunun bulunduğunu dile getiren Külcü, “İlk olarak Muradi Rabi Ulu Cami’nin abdesthanelerinin yenilenmesi ile ilgili yapacağımız çalışmamızdır. Burada mimari hazırlık yapıldı. Koruma Kurulu üyeleri yerinde inceleme yaptı. Tarihi Çöplü Çarsısında bir takım değerlendirmeler yaptık. Yerinde inceleme yaptık. Çorum Kalesinin içerisindeki evlerin geleceği ve kalenin içerisinde nasıl bir proje yapacağımız konusunda orada bir mimari hazırlık ve proje söz konusu. Bunların hepsi tescilli eserler olduğu için kurulun değerlendirmesi ve kararına muhtaç çalışmalardır.. Ankara’ya döndükten sonra raporlama yapacaklar oluşacak rapora göre tarihi eserlerimizle ilgili Çorum’daki kararlarımızı oluşturacağız” dedi.
Gezide heyete Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ve belediyeden bir teknik ekipte eşlik etti .
Kültürel Miras Gelecek Nesillere Aktarılacak
Çorum Belediyesi, kentte bulunan tarihi bina ve mekanların gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattı.