'Kültürlerin Tanıtılması Radikalleşmenin Önüne Geçecek'

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger: 'Biz kültürün tanıtılmasını, karşı tarafın kültürünün anlatılmasını ve özellikle radikalleşmenin önüne geçmek için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz' Muş Valisi Aziz Yıldırım: 'Ülkemizin farklı şehirlerindeki ibadet mekanlarını hiçbir ayrıma ve ötekileştirmeye maruz bırakılmadan sahiplenilmesi, bizim inanç mensuplarına diğer kültürlere bakış açımızı göstermesi açısından büyük önem taşıyor'.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Biz kültürün tanıtılmasını, karşı tarafın kültürünün anlatılmasını ve özellikle radikalleşmenin önüne geçmek için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı" dolayısıyla Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) düzenlenen "Avrupa Birliği Türkiye Gençlik Forumu"na katılan Berger, AB Delegasyonu'nun 10 yıldır buna benzer gençlik forumları düzenlediğini söyledi.

Bu organizasyonlarda sadece öğrencilerle değil, hayatın tüm alanındaki gençlerle bir araya gelerek hareket ettiklerini anlatan Berger, "Bu forumlar aramızda diyalog oluşturmamızı sağlayabiliyor. Aynı zamanda karşılaştığımız engellerin de zaman zaman ortak olduğunu görüyoruz, bunlara karşı birlikte mücadele etme konusunda harekete geçiyoruz." diye konuştu.

Berger, bunun uygulanmasını sağlayacak programlardan birinin Erasmus Plus olduğunu dile getirdi.

- "Avrupa'dan Türkiye'ye gelen öğrenci sayısı yeterli değil"

Türkiye'den yarım milyondan fazla öğrencinin Avrupa'ya hareket ettiğini ama Avrupa'dan Türkiye'ye gelen öğrenci sayısının yeterli olmadığını anlatan Berger, şöyle devam etti:

"Özellikle bu rakamın artırılması gerektiğine inanıyoruz. Üniversitenin desteğiyle eminim ki bu rakamı önümüzdeki yıllarda daha üst seviyelere taşıyabileceğiz. Bu yıl itibarıyla programın bütçesi artırıldı. Önümüzdeki yıl ve daha sonraki yıllarda çok daha fazla öğrenci bu programdan yararlanabilecek. Bu olayın aslında temel fikri kültürdür. Kültürel farklılıkları anlayabilmek ve tanıyabilmek. Biz kültürün tanıtılmasını, karşı tarafın kültürünün anlatılmasını ve özellikle radikalleşmenin önüne geçmek için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz."

Berger, kültürün gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu, bunun hem tarihe hem de dini ve kültürel kimliğe saygı duyulmasını sağladığını kaydetti.

"Bu miraslar, geçmişimizi anlamamız ve buna yönelik geleceğimizi şekillendirmemizi sağlıyor." diyen Berger, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl kültürel mirasla ilgili projelere özel önem atfediyoruz. Bunu hem AB sınırlarında gerçekleştiriyoruz aynı zamanda Türkiye gibi aday ülkelerde bu tür projeler ve çalışmalarımız oluyor. Birçok ilde kültürel miras projelerini destekliyoruz. 2018 bütün insanlık için kültürel mirasın korunması, saklanması ve geleceğe taşınmasıyla ilgili bir yıl olacak."

- "5 bin 60 kültür varlığının restorasyonu tamamlandı"

Muş Valisi Aziz Yıldırım ise kültürel mirasın, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren büyük bir hazine olduğunu kaydetti.

Kültürel mirasın korunmasının ulusal kimliklerin korunmasıyla eş değer olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Hatta toplumlar, bu değerleri kendi kültürel mirasları olarak sahiplenebilmek için bu ögelerin kökeni üzerine bilimsel araştırma, birtakım faaliyetler gerçekleştirmektedir. Şüphesiz bu sahipleniş oldukça önemli. Çünkü bu alana yönelik çalışmaların artması, unutulmaya yüz tutan değerlerin ortaya çıkarılmasına imkan sağlamaktadır. Son yıllarda ata yadigarı olan han, hamam, kervansaray, köprü, su kemeri ve benzeri tarihi eserler dünyanın neresinde olursa olsun bulunarak gün ışığına çıkarılıp restorasyondan geçtikten sonra büyük bir çaba ve titizlikle korunmaktadır. "

Türkiye'de yapılan çalışmalarda 5 bin 60 kültür varlığının restorasyonunun tamamlandığını anlatan Yıldırım, "Ülkemizde en son bölücü örgütün saldırılarında büyük zarar gören Nusaybin Zeynel Abidin Cami, Diyarbakır Sur ve Ermeni Protestan Kilisesi de yer alıyor. Ülkemizin farklı şehirlerindeki ibadet mekanlarını hiçbir ayrıma ve ötekileştirmeye maruz bırakılmadan sahiplenilmesi bizim inanç mensuplarına, diğer kültürlere bakış açımızı göstermesi açısından büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Programda MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fethi Polat ve Muş Belediye Başkanı Feyat Asya'nın da konuşma yapmasının ardından sanatçı Rasim Öztekin ve Veysel Diker ile yönetmen Jale İncekol ve Yüksel Aksu da hayatlarından kesitler anlatarak, kültürel miras konusunda gençleri bilgilendirdi.

Sanatçı ve yönetmenler ile Berger, programda gençlerin sorularını yanıtladı.

Berger, daha sonra sanatçı ve yönetmenlerle Malazgirt ilçesine geçerek, burada 1071 Malazgirt Zafer Anıtı ile Malazgirt Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Programa, Berger'in eşi Marilena Berger, Vali Yardımcısı Abdulkadir Okay, Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, kurum amirleri, 40 ilden katılan gelen gençler ile MŞÜ öğrencileri katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile