Hububat alanlarinda sararma ve kuruma nedeniyle Kulu’nun çesitli bölgelerindeki ekili alanlardan alinarak Ankara Zirai Arastirma Merkezi’ne gönderilen 89 adet arpa ve bugday numunesinde yapilan incelemelerin sonucu açiklandi. Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, hastalik etmenlerinin olusturdugu zarardan daha çok kuraklik ve soguk zararinin yogun düzeyde oldugunun görüldügü, Iç Anadolu Bölgesi’nde bazi illerde viral hastalik etmenleri ve fungal hastalik etmenlerinin oldukça yaygin oldugunun tespit edildigi belirtildi. Söz konusu viral ve fungal etmenlerin özellikle arpa ekim alanlarinda oldukça yaygin oldugu, bitkilerde cücelesme, köklerin gelisiminin zayiflamasi veya tamamen inhibe olmasi, bitkinin sararmasi, yaprakta çizgiler olusturmasi ve seyrek dane olusumuna sebep oldugu ifade edildi.
Nisan ve Mayis aylarinda düsük sicakliklar ve zirai don olaylari olduguna deginen Kulu Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Aykut Baran, “Bitkilerde soguga karsi hassasiyetin artmasi da dikkate alindiginda ilkbaharda bitki gelisiminin daha önceki yillara kiyaslandiginda geri kaldigi gözlemlenmistir” dedi.
Kulu'da Bitki Gelisimi Önceki Yillara Göre Geri Kaldi
Konya’nin Kulu ilçesinde, ekili alandan alinan arpa ve bugday numunelerinde yapilan incelemelerin sonuçlarina göre, ilkbaharda bitki gelisiminin daha önceki yillara kiyaslandiginda geri kaldiginin gözlemlendigi belirtildi.