Kulübeleri Kaldirilan Sokak Köpeklerini Altlarina Kilim Serip Yelek Giydirerek Soguktan Korudu

Kulübeleri Kaldirilan Sokak Köpeklerini Altlarina Kilim Serip Yelek Giydirerek Soguktan Korudu

Burdur’da parka konulan köpek kulübelerinin belediye tarafindan kaldirilmasinin ardindan bir hayvansever, bahçesine siginan sokak hayvanlarinin altlarina kilim serip köpeklere yelek giydirerek onlari soguktan korumaya çalisti. Kulübelerin kaldirilmasina tepki gösteren Aysel Turan, "Duygularimizin gerçekten alt üst oldugu bir dönemde insanlar hep disaridayken daha enkaz altindayken, insanlarla beraber iç içe yasayan evcil hayvanlar bunlar. Köpekler enkaz altindan insanlarin çikarilmasina yardimci olurken bu yapilanlar hiç affedilir degil" dedi.

Burdur Hayvan Dostlari Dernegi tarafindan Burç Mahallesi’nde bulunan Gazi Parki içerisine soguk kis gününde sokak köpekleri için kulübeler konuldu. Burdur Belediyesi Zabita ekipleri gelen sikâyetler üzerine tutanak tutup kulübeleri park içerinden kaldirarak Burdur Belediyesi Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezine götürdü. Kulübelerin kaldirilmasi ile parkta yasayan sokak hayvanlari, kendilerine gönüllü olarak bakan Burdur Hayvan Dostlari Dernegi Baskani Aysel Turan’in evinin bahçesine sigindilar. Baskan Turan, bahçesine siginan sokak hayvanlarinin altlarina kilim serip köpeklere yelek giydirerek onlari soguktan korumaya çalisti.

Belediye’nin kulübeleri kaldirmasi sosyal medyada tepki çekti

Bir sikâyet üzerine kulübelerin kaldirilmasina tepki gösteren ve üzüntüsünü dile getiren baskan Aysel Turan, yasanan durumu sosyal medyada paylasarak vatandaslardan duyarlilik ve destek istedi. Uzun zamandir yasadiklari kulübelerden bir anda yoksun kalan hayvanlarin çetin hava sartlarindan etkilendiklerini dile getiren Turan kulübelerde kalan kalan 4 hayvanin kanser gibi önemli hastaliklari atlatan köpekler oldugunu kaydetti.



"Hayvanlarin barinacak yerleri kalmadi"

Turan, “Güzel seyler yapmaya çalisiyoruz. Onun için biz burada yaptigimiz çalismalarda sokak hayvanlarinin kisirlastirilmasi, yasamlarini öyle idame ettirmelerini, beslenmesinde, tedavisinde zaten kisisel olarak, dernegimiz olarak bir seyler yapmaya çalisiyoruz. Bunu yaparken de ayni sekilde onlarin barinmalari biliyorsunuz kentsel dönüsüme geçtikten sonra odunluklar ve kömürlükler kalmadi. Hayvanlarin barinacak yerleri kalmadi. Ulu orta yerlerde açiklarda kaldilar. Öyle olunca bunu da yasalarla belirlediler. Sokaklarda surada burada bunlarin barinmalari için yerler olusturmalarini söylediler. Kedi evleri, barinacaklari kulübeler olusturulsun. Belediyeler böyle bir görev de verildi zaten. Doga Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlügü, bu görevi belediyelere vermistir. 5199 Sayili Yasaya göre zaten bu da böyledir. Topla, kisirlastir, küpesini tak, asisini yap, aldigin yere birak diyor. Biraktigin yerde de görevin bitmiyor, orada beslenme noktalari olustur, yasamlarinin idame ettirmesi için kontrol altinda tut diyor" dedi.



“Köpeklerin hepsi büyük hastaliklar atlatmisti”

Kulübelerde kalan köpeklerin önemli hastaliklari atlatan hayvanlar olduguna dikkati Çeken Turan, "5-6 tane köpek var. Bu köpeklerden zaten birisi kanser oldu, tedavisi yapildi, burada kaldi. Birisi çöplüge atilmis, bacagi kirik burada kaldi. Birinin gözü patladi tedavisi oldu. Hepsinin geçmisi var. Geçmisleri bir dram, kim tarafindan yine insanlar tarafindan ondan sonra buradaki kulübeleri biz yine geçen yil çok kis oldu. Öyle oldugu için gönüllülerle beraber bir kampanya baslattik. Buraya kulübeler koyduk. Buradaki hayvanlar onun içinde kisi çikardilar zaten gündüzleri fazla girmiyorlar. Gece çok soguk oldugu zaman, yagis oldugu zaman giriyorlar. Öyle oldugu zaman havlama da olmuyor. Hayvan orada bariniyor, uyuyor, rahatina bakiyor" diye konustu.



“Ülkece hassas oldugumuz dönemde bu yasanmamaliydi”

Turan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Geçenlerde sikâyet var diye aldilar bu hayvanlarin barinaklarini götürdüler. Gece boyunca hayvanlar açikta kaldi. Duygularimizin gerçekten alt üst oldugu bir dönemde insanlar hep disaridayken daha enkaz altindayken, insanlarla beraber iç içe yasayan evcil hayvanlar bunlar. Bunlarla beraber insan çikarirken o enkazin altindan, böyle bir sey yapip, barindiklari 4 kulübeyi sigdirmayip, toplayip gidip, belediyenin almasi gerçekten hiç affedilir degil. Anlam verilecek bir sey degil. Bütün hayvanseverlerin tepkisini çekti. Bugün sabaha kadar benim kapimin önünde yattilar. Altlarina kilim serdim, üstlerine bir seyler giydirdim. Birisine yelek giydirdim çünkü hayvanlar da üsüyorlar. Hava sogumaya basladi.

Gecenin o sogugunda üsüdükleri için havliyorlar. Geliyorlar buraya yuvalari yok, ne yapacaklarini sasiriyorlar. Bu sefer daha çok havlamaya basliyorlar."

"Bu hayvanlar saldirgan degil"

Burdur Hayvan Dostlari Dernegi Baskan Yardimcisi Zahit Karaçam ise, “Biz bu olayin tekrar gündeme getirilmesini istiyoruz. Yerlerine konulmasini istiyoruz, bakilmasini istiyoruz. Burada zaten 5199 Sayili Kanuna göre, bu bir gerekçedir. Bunlarin korunmasi gerekir, bu hayvanlar saldirgan degiller, insanlara faydasi vardir, zarari yoktur. Hele hele su dönemde insanlarin çok hassas oldugu bir dönemde, biz bu olayin tekrar gözden geçirilmesini ve tekrar yerine iade edilmesini, özellikle istirham ediyoruz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile