Kenya'da hükümetin, insanların hayati organlarına zarar veren kum piresi hastalığına dikkat çekmek amacıyla 3 Mart'ı ulusal gün ilan ettiği bildirildi.
Ülke basınında yer alan haberlerde, yetkililerin 'Jiggers' olarak da adlandırılan kum piresi hastalığıyla daha etkin mücadele edebilmek için harekete geçtiği belirtildi.
Sivil toplum kuruluşu Ahadi Trust'ın kurucusu Dr. Stanley Kamau Maina, AA muhabirine, Kenya'da hastalığa karşı 10 yıldır halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını anlattı.
Maina, 'Ülkede 10 yıl önce kum piresi hastalığına yakalanan enfeksiyonlu kişi sayısı 2,8 milyonken bugün bu rakam 1 milyona kadar gerilemiş durumda.' dedi.
Hastalığın en önemli sebebinin fakirlik ve beraberindeki hijyen eksikliği olduğunu kaydeden Maina, şunları söyledi:
'Özellikle kırsalda yaşayan insanlar maddi imkansızlıklardan dolayı su ve sabuna ulaşamadıkları için ellerini ve ayaklarını yeterince temiz tutamıyor. Köylerde yaşayan biçok insan ayakkabı dahi alamıyor ve çıplak ayakla dışarıda yürümek zorunda kalıyor. İnsanların el ve ayaklarına kolayca yerleşen kum pireleri de buralarda çok ciddi enfeksiyonlara yol açıyor.'
- En fazla çocuklarda görülüyor
Maina, Sağlık Bakanlığınca, 10 milyondan fazla Kenyalının risk altında bulunduğunun duyurulduğuna dikkati çekerek, yaptıkları çalışmalarda bu hastalığa yakalananların yüzde 60'ının okul çağındaki çocuklar olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.
Hastalığa yakalanan kişilerin yaşamlarını zor şartlar altında devam ettirmeye çalıştıklarına işaret eden Maina, şöyle konuştu:
'Ellerinde veya ayaklarında enfeksiyon oluşan çocuklar hareket etmekte ve yürümekte zorlanıyor, okula gidemiyor. Hastalığa yakalanan anne ve babalar de gündelik işlerini halledemiyor ve çalışamıyor. Bu da insanları daha da çok fakirleştiriyor.'
İnsandan insana da kolaylıkla bulaşabilen kum piresi hastalığı özellikle Doğu Afrika ülkeleri Uganda ve Kenya'da çok sık görülüyor. Hastalık, yeterli hijyen ortamının olmadığı durumlarda ve insan vücudunda özellikle el, ayak derilerinin altına yerleşen pirelerin burada enfeksiyonlara yol açıyor.
Kum Piresiyle Mücadele Ulusal Gün Oldu
Kenya'da sıklıkla görülen ve tedavi edilmediğinde ölümcül enfeksiyonlara neden olan hastalıkla savaş kapsamında 3 Mart 'ulusal gün' ilan edildi STK yetkilisi Dr. Maina: 'Ülkede 10 yıl önce kum piresi hastalığına yakalanan enfeksiyonlu kişi sayısı 2,8 milyonken bugün bu rakam 1 milyona kadar gerilemiş durumda'