SDÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Şule Sultan Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv kumaş üreticilerinin, müşteri eğilimleri doğrultusunda kumaş tip ve tasarımlarında Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiğini söyledi.
Uğur, otomobil döşemelerinde kullanılan kumaş türlerinin yangın anında alev hızını azaltacak yapıda olmasıyla ilgili Avrupa Birliği standartları bulunduğuna işaret etti.
Araç döşemelerinin yüzde 90'ında polyester iplik kullanıldığını anlatan Uğur, bu kumaş türünün dayanıklı olmasına rağmen güç tutuşma özelliği bulunmadığının altını çizdi. Kumaşlara güç tutuşma özelliği kazandırmak için Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Sarıışık ile "Otomotiv Endüstrisi İçin Multifonksiyonel Çok Tabakalı Pet Esaslı Kumaşların Geliştirilmesi" adlı proje hazırladıklarını belirten Uğur, proje kapsamında pet liflerden yapılma kumaşların nano partiküllerle kaplandığını söyledi.
Şule Sultan Uğur, yangın anında döşemeliklerdeki kumaşın güç tutuşması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Polyester elyafı ham halinde kullandığımız zaman bu etkiyi sağlamıyor. Çünkü bu da bir petrol türevi. Vücuda yapıştığı zaman deride ciddi yanıklara neden olabiliyor. Bu etkiyi azaltmak için bu kumaşa multifonksiyonel özellikler kazandırmamız gerekiyor. Nano partiküller doğası gereği, kaplandığı malzemenin geç tutuşmasını sağlıyor. Üzerinde uygun nano partikül bulunan kumaş yangın anında geç tutuştuğu için kişi araçtan çıkacak zamanı bulabilecek."
Projede kullanılan nano partiküllerin güneşin zararlı ışınlarından koruduğunu ve antibakteriyel özellik de taşıdığını vurgulayan Uğur, otomotiv tekstili üreten firmalarla görüşerek ürünü ticarileştirmeye çalıştıklarını anlattı.
Ürününün tiyatro ve sinema salonlarındaki koltuk döşemelerinde de kullanılabileceğini ifade eden Uğur, projelerinin Bursa'da gerçekleştirilen Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde "Otomotiv Tekstilleri" kategorisinde üçüncülük ödülü aldığını sözlerine ekledi.
Yayıncı: Murat Aslan
Kumaşlar Nano Partiküllerle Kaplanarak Yanmaya Karşı Daha Korunaklı Hale Getirildi
Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği uzmanlarınca geliştirilen projede, otomobillerde kullanılan döşemelik kumaşlar, yanmaya karşı geciktiren nano partiküllerle kaplandı.