Kumluca Belediyesinin 190 Bin Lirayi Bulan Pazar Yeri Tahsis Ücreti Esnafi Ayaklandirdi

Kumluca Belediyesinin 190 Bin Lirayi Bulan Pazar Yeri Tahsis Ücreti Esnafi Ayaklandirdi

Antalya’nin Kumluca ilçesinde yasanan sel felaketinin ardindan Belediyenin yaptigi pazar yerinde pazar tezgahlarinin mevkiine göre 50 bin TL’den baslayip, 190 bin TL arti KDV olarak fiyat belirlendigi ögrenildi. Pazarcilar ise yer tahsisindeki sartlari agir bularak Belediyeyi protesto etti.

Ilçede Aralik ayinda yasanan sel afetinden sonra ilçe içinden geçen Gavur Deresi’nin üzerinde kurulu oldugu gerekçesi ile Tarim ve Orman ve Içisleri Bakanliginin ortak karariyla eski pazar yerinin yikilarak yeni pazar yerine tasinma karari alinmisti.

Kumluca Belediyesi tarafindan 4 ay gibi kisa bir sürede iki katli yeni pazar yeri yapildi. Pazar yerinin yapiminin ardindan Kumluca Belediyesi yeni pazar yerinin pazarcilara tahsisi için 10 Nisan Pazartesi günü açik artirma usulü ile ihaleye çikma karari aldi. Kumluca Kapali Halk Pazari’nda faaliyet gösteren pazarcilar, ihale sartlarinin agir ve tenha yerlerinin çok pahali olmasi nedeniyle tepki gösterdi.

50 bin TL ile 190 bin TL arasinda degisti

Ihale sartlarinda, pazar tezgahlarinin mevkiine göre 50 bin TL’den baslayip, 190 bin TL arti KDV olarak fiyat belirlendi. Ayrica ihaleye katilacak pazar esnafinin Kumluca ilçe sinirlari içinde oturmasi sarti getirildi.

Ihaleye katilmak isteyen pazarcilarin 13 bin TL geçici teminat yatirmak kaydiyla 10 Nisan Pazartesi günü Kumluca Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat ve Kongre Merkezinde hazir bulunmasi istendi.

"Hakkimizin korunmasini istiyoruz"

Kumluca Kapali Halk Pazari’nda toplanan pazarcilar, bugün tezgah açmama karari aldi. Pazarcilar Kapali Hak Pazari’ndan Cumhuriyet Meydani’na kadar yürüdüler. Cumhuriyet Meydani’nda basin açiklamasi yaptilar.

Basin açiklamasini esnaflar adina konusan Hasan Yalçin, "12 Temmuz 2012 tarihli ve 2851 sayili Resmi Gazete’de yayinlandigi karar üzerine tasinan pazar yerlerinin yeni tasinacak bölgeye ücretsiz tahsis edilmesini, yeni açilacak pazar yerinde sabit dükkan yeri olan esnaflarimizin ayni haklarinin korunmasini istiyoruz. Is yerlerinin tasinma islemlerinden dogacak masraflarindan dolayi tahsis edilecek yerlerden ücret talep edilmemesini, devir haklarinin hak sahibi olan mevcut esnafimiz için iyilestirilmesini, ihale sürecinin ivedilikle durdurularak mevcut esnaflarimiza öncelik taninmasini, en kisa zamanda pazar yeri esnaflarimizdan olusturulacak bir heyetin belediye baskanligi ve meclis üyeleri ile görüserek kendi haklarini dile getirecek imkanin taninmasini talep ediyoruz" dedi.



"Ihaleye katilacak paramiz yok"

Yikilacak olan kapali halk pazarinda pazarcilik yapan esnaf ise, "Biz ihale olmadan mevcut haklarimizla birlikte yeni pazar yerine tasinmak istiyoruz. Ihaleye katilacak paramiz yok. Olsa pazarcilik yapmayiz. Belediye bir adet pazar yerine 50 bin ile 190 bin arti KDV fiyat belirlemis. Ayni yere birden fazla talep olursa bu yerlerin degeri çok yüksek fiyatlara çikar. Bu yüzden ihaleye karsiyiz" seklinde konustu.

Pazarci esnafindan Emre Karagöz, "Cuma günü halkimizin magdur olmamasi için tezgah açacagiz. Ama istedigimiz sartlar yerine getirilmezse bundan sonra Kumluca ilçe merkezinde ve mahallelerindeki pazar yerlerimizi süresiz açmayacagiz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile