Kumluca'da Gençler, Parasüt Ve Paramotorlarla Ormanlari Koruyorlar

Kumluca'da Gençler, Parasüt Ve Paramotorlarla Ormanlari Koruyorlar

Antalya’nin Kumluca Ilçesi Mavikent Mahallesi Karaöz Mevkiinde 80 genç kendi aralarinda orman yanginlarini önlemek amaciyla afet komisyonu kurdu. Gençler drone, paramotor ve parasüt yardimiyla havadan da gözetleme yapiyor.



Antalya’nin yaz mevsiminde en fazla orman yanginina maruz kaldigi Kumluca ilçesinde herkes teyakkuza geçti. Mavikent Mahallesi Karaöz mevkiinde mahallede yasayan 80 gençten olusan afet komisyonu olusturuldu. Emekli polis memuru Bahattin Karaöz, önderliginde, kafe isletmecisi Cüneyt Karaöz baskanliginda olusturulan afet komisyonu, 24 saat dönüsümlü olarak nöbet tutuyor. Gençler motosiklet ve otomobillerle mahalledeki orman içi yollarda sürekli devriye görevi yürütüyor. Gençler ayrica drone, paramotor ve parasüt yardimiyla havadan gözetleme yapiyor. Karadan göremedikleri yerler ise denizdeki tekneler tarafindan gözetleniyor. Mahalle içinde görülen süpheli kisiler güvenlik kuvvetlerine bildiriliyor. Mahalle üstündeki orman yangin gözetleme kulesi ile irtibat kuruyorlar

Mahalledeki ormanlarin yanmamasi için gerekirse 24 saat uyumayacaklarini belirten Karaöz Afet Komisyon Baskani Cüneyt Karaöz(33), “Geçmiste de orman yanginlarina duyarliydik. Ama su anda daha çok büyük bir tehlike ile karsi karsiyayiz. O yüzden mahallemizin gençleri ile organize olup güvenlik güçlerimize itfaiyeye ve devletimize yeterince yardim etmek istiyoruz. Yangini ne kadar önceden belirleyebilir, önlem alirsak o kadar faydali oluruz.

Bu yüzden mahallemizde bir afet komisyonu kurmaya karar verdik. Mahallemizde 5 ayri noktasinda gece gündüz 24 saat ring atan gençlerimiz var. Nöbetlese olarak bunlari (yangini) takip ediyorlar. Süpheli kisileri görürsek, jandarma ile irtibat halindeyiz. Süpheli kisileri güvenlik güçlerine bildiriyoruz. Yangin meydana geldiginde megafonla anons yapacak kisiyi ariyoruz. Anonsu duyan komisyon, önceden hazirladigimiz tirmiklarla, su tankerleriyle yangina itfaiyeden önce ilk müdahale edecek” dedi.



"Havadan da gözetleme yapiliyor"

Olusturduklari afet komisyonun, ne zaman nerede nasil hareket edeceklerini bir harita yardimiyla sekillendirdiklerini belirten Karaöz Afet Komisyonu Baskani Cüneyt Karaöz, “Çikmaz sokaklarimiz var. Karaöz’ün etrafinda orman içi yollarimiz var. Karaöz’ün içinde orman içi yollarimiz var. Gençlerimiz bu yollarda 24 saat nöbetlese olarak dolasiyorlar. Mahallenin yüksek noktalarinda, evlerinin balkonlarindan dürbünle gözetleme görevi yapiyorlar. Gelisen bilgileri iletisim aglarimizla birbirimize haber veriyoruz. Mahallemizin üstündeki yüksek dagda orman yangin gözetleme kulemiz var. Onunla da irtibat halindeyiz. Karadan ulasamadigimiz yerleri arkadaslarimiz tekneleri ile denizden gözetliyorlar. Günün belirli saatlerinde, dron ve paramotor yardimiz ile gökyüzünden gözetleme yapiyoruz. Yine yamaç parasütü yapan arkadaslarimizda hem uçusunu yapiyor hem de yine gün içinde havadan gözetleme yaparak bize bilgi veriyorlar. Ormanlarimin yanmamasi için elimizden geleni yapacagiz. Geceleri uymayacagiz. Ormanlarimizin yanmasina izin vermeyecegiz” ifadelerine yer verdi.

"80 genç görev basinda"

Afet Komisyonu üyesi Emekli Polis Bahattin Karaöz(60), “Karaöz Türkiye’nin cennet köselerinden birisi. Çünkü 3 tarafi yemyesil ormanlarla bir tarafi masmavi denizle çevrili. Biz burada gençlerimize önderlik yapalim dedik. 80 tane gencimizle beraber. Ilk önce ne yapabiliriz onlari dile getirdik. Karaöz’ün yanmamasi için elimizden gelen çabayi göstermeye çalisacagiz. Çadir kuran vatandaslarimizin da orman arasinda sorumsuzca kalmalarini uygun bulmuyoruz” dedi.

Caner Seker ise(26) ise “Manavgat’ta çikan orman yanginindan etkilendik. Karaöz’de yanmasin diye arkadaslarimizla birlikte bir afet toplulugu kurduk. Tüm genç arkadaslarimizi gurubumuza davet ediyorum” dedi.

Ilhan Ünver (47), “Gençlerimiz çok güzel bir is yapiyor. Keske mahallelerimizdeki tüm gençlerimiz bu sekilde duyarli olsalar. Ormanlarimizi korumaliyiz. Yetkililerimiz gençlerimize yardimci olmali, gerekirse ekipman yardimi yapmali onlari daha iyi yönlendirmelidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile