KÜN'de 'Engelsiz Kurgular' Konulu Yarisma Basliyor

KÜN'de 'Engelsiz Kurgular' Konulu Yarisma Basliyor

Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümünün düzenledigi ’Engelsiz Kurgular’ konulu geleneksel öykü yazma yarismasi basliyor.

’Engelsiz Kurgular’ konulu geleneksel öykü yazma yarismanin amaci, gençlerin öykü yazarak yazma becerilerinin; duygu, düsünce ve gözlem yeteneklerinin Türkçeyi yazim kurallarina uygun olarak kullanmalarinin gelistirilmesine katki saglamak. Bu gaye istikametinde düzenlenecek yarisma, Türkiye’de yarisma ile ilgilenen tüm lise düzeyindeki ortaögretim kurumlarini barindiriyor. Yarismanin Konusu ise ’Engelsiz Kurgular’ olarak belirlendi.

Türkiye genelindeki tüm ortaögretim ögrencilerine açik olan yarisma, gençlerin öyküler araciligiyla bireysel ve toplumsal kimliklerini iyi bir sekilde insa etmelerini, insana engel olan ne varsa öykü yazarak ona önlem alma becerisi kazanip bu beceriyi aliskanliga dönüstürmeleri konusunda suurlanmayi hedefliyor. Yarisma, “engel” kavraminin geçmisten bugüne geçen zamanda nasil degistigini ve genç bireylerin hayal gücünde nasil sekillenmekte oldugunu görme imkâni sunacak. Toplumsal roller, farkliliklar /taraftarlar, gruplasmalar, bedensel ve zihinsel engeller, siborg insanlar/önyargilar ve yanilgilar, fiziksel güç-süzlük ve kahramanliklar yarismanin alt temalari olarak belirlendi.

Kurullarda ise seçici kurul bilinen öykü yazari ve edebiyat elestirmenlerinden Kapadokya Üniversitesi tarafindan olusturuluyor. düzenleme kurulu Kapadokya Üniversitesi Beseri Bilimler Fakültesi tarafindan görevlendirilecek 3 ögretim elemanindan olusacak. Yarismaya ögrenciler bireysel olarak katilabilir. Ekli (Ek-1) basvuru formuyla üniversiteye iletildikten sonra üniversitede düzenleme kurulu tarafindan öyküyü yazanin kimligi, sayfanin üstünde yazilacak rumuzla belirtilecek. Yarismacinin açik kimligini, varsa telefonunu ve e-posta adresini içeren yazi bir zarfa yerlestirilecek. Zarfin üzerine, sadece öykü yazarinin rumuzu yazilacak. Rumuzlu öyküler, seçici kuruldaki üye sayisi kadar çogaltilarak kurul üyelerine elden ya da kargo araciligiyla iletilecek.

Yarisma Takvimi ise su sekilde:

Okullardaki tüm ögrencilerin “Öykü Yazma” ve “Yarisma Kurallari” hakkinda bilgilendirilmesi: 27.03.2023

Eserlerin Kapadokya Üniversitesine teslimi: 12.05.2023

Eserlerin düzenlenerek Seçici Kurul Üyelerine teslimi: 22.05.2023

Seçici Kurul Üyeleri tarafindan dereceye girenlerin belirlenmesi: 13.06.2023

Ödül Töreni: 22.06.2023

Yarisma kurallari: Öyküler bilgisayar ile A4 boyutunda, Calibri formatinda, bir buçuk satir aralikli ve 12 boyutla yazilacaktir. Öyküler 2 sayfadan az, 5 sayfadan çok olmayacak.

Degerlendirme: Seçici Kurul üyeleri aldiklari öyküleri 100 puan üzerinden degerlendirilecek. Yapacaklari bir toplantiyla yarismacilara verdikleri puanlari birlestirerek yarismada dereceye girenleri belirleyecek. Degerlendirmede hikâyenin özgünlügü 60, dilin kullanimi - üslup 40 puan üzerinden puanlanacak. Düzenleme kurulu tarafindan ödül töreni düzenlenecek.

Yarisma Ödülleri: Yarismada dereceye giren yirmi öykü kitaplastirilacak, öykü sahiplerine kitaptan 20 adet hediye edilecek. Bu ödül, yarismaya katilan ögrencinin basvuru belgesinde beyan ettigi adrese kargo yolu ile gönderilecek. Birinciye 4 bin , ikinciye 2 bin 500, üçüncüye bin 500 TL karsiliginda banka hediye çeki verilecek. Bu çek, ilgili banka giselerinden nakden alinabilecek. Çek karsiliginda alinan nakdi ödülün her türlü kullanim hakki yarismaciya ait olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile