Kupaya Siyasetin Karıştığı Anlar Paris

-KUPAYA SİYASETİN KARIŞTIĞI ANLAR PARİS (A.A) - 02.06.2010 - DÜNYA KUPALARI TARİHİNDE SİYASETİN VE SİYASETÇİLERİN FUTBOLA KARIŞTIĞI BİRÇOK DÖNEM GEÇT

 

-KUPAYA SİYASETİN KARIŞTIĞI ANLAR

PARİS ( A . A ) - 02 . 06 . 2010 - Dünya kupaları tarihinde siyasetin ve siyasetçilerin futbola karıştığı birçok dönem geçti .

Liverpool ' un 1960 ' lı yıllardaki efsanevi antrenörü Bill Shankly , siyasetin futbola karışmasıyla ilgili , ' Bazıları futbolun ölüm kalım meselesi olduğunu düşünüyor . Yanılıyorlar , bence futbol bundan daha önemli ' demişti .

Kupa tarihinde siyasetle futbolun iç içe geçtiği bazı olaylar şöyle sıralanıyor :

1934-1938 : FAŞİZM

-----------------

İtalyan diktatör Benito Mussolini , 1934 ' te İtalya ' da düzenlenen turnuvayı propagandaya çevirdi . Mussolini ' nin Nasyonal Faşist Partisi ' nin yandaşları her maçta statları doldurarak ' İtalya ' ve ' Duçe ' ( Mussolini ' nin lakabı ) tezahüratları yaptı .

Mussolini , İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Vittorio Pozzo ' ya , oyuncuları kast ederek , ' Kaybederlerse Tanrı yardımcıları olsun ' dedi . Kupayı İtalya kazandı .

1938 ' de Fransa ' da düzenlenen kupada Duçe , İtalya takımı kaptanı Giuseppe Meazza ' ye telgraf çekti ve ' kazan ya da öl ' ifadesiyle gözdağı verdi . Kupayı yine İtalya kazandı .

1966 : KUZEY KORE

----------------

Kore Savaşı ' nın 1953 ' te bitmesinden bu yana Kuzey Kore ile diplomatik ilişki kurmayan İngiltere , ev sahipliği yaptığı 1966 ' daki kupada Kuzey Koreli futbolculara vize vermedi .

FIFA , şampiyonanın İngiltere ' den alınabileceği tehdidinde bulundu . Sonuçta Kuzey Kore ' nin milli marşının çalınmamasına ve bayrağının stadyumda dalgalanmamasına karar verildi . Çözüm çerçevesinde açılış ve final maçı haricinde milli marşlar çalınmadı ve bayraklar stada asılmadı . Açılış maçını oynayan takımlardan biri olmayan Kuzey Kore finale de kalamadı ve krize çare bulunmuş oldu .

1974 : ALMANLAR

--------------

Almanya ' nın Doğu ve Batı olarak ikiye ayrıldığı 45 yıl boyunca , iki ülkenin takımları bir kez karşılaştı . Almanya ' da düzenlenen kupada 22 Haziran ' da Hamburg ' da gruplarda oynanan maçı Doğu Almanya 1-0 kazandı .

Oyuncular , ' siyasi dengeleri sarsmamak ' için sahada bitiş düdüğünden sonra forma değiştirmedi . Forma değişimi , kameralar yokken soyunma odalarında yapıldı .

1978 : ARJANTİN ' E BOYKOT İHTİMALİ

--------------------------------

1978 ' deki kupaya ev sahipliği yapan Arjantin ' de o dönemde askeri iktidarın yönetimde olması nedeniyle kupanın boykot edilmesi gündeme geldi . Hiçbir takım buna rağmen turnuvayı boykot etmedi .

Turnuvayı tek boykot eden Hollandalı Johan Cruyff oldu . Şampiyonaya gitmeyen Cruyff , 30 yıl sonra kaçırılma korkusuyla Arjantin ' e gitmediğini söyledi . Cruyff , 1977 ' de evine giren silahlı kişilerin kendisini ve eşini kaçırmaya çalıştıklarını açıkladı .

1982 : ŞEYH GOLÜ İPTAL ETTİRDİ

----------------------------

İspanya ' daki kupada gruplarda oynanan Fransa-Kuveyt maçı 3-1 Fransa üstünlüğüyle devam ederken 80 . dakikada Alain Giresse Fransa ' nın 4 . golünü attı . Kuveytliler SSCB ' li hakem Miroslav Stupar ' a tribünden gelen bir düdük sesi duydukları için oyunu bıraktıklarını ve golü bu nedenle yedikleri için itiraz etmeye başladı .

Hakemin golü iptal etmeyeceğinin anlaşıldığı sırada Kuveyt Futbol Federasyonu Başkanı Şeyh Fahid El Ahmed El Sabah , oyuncuların sahadan çekilmesi talimatı verdi ve sahaya indi . Aynı zamanda Kuveyt Emiri ' nin kardeşi olan Şeyh El Sabah hakemi ' ikna etti ' ve hakem golü geçersiz kıldı . Futbol sahalarında benzeri olmayan bu olayın ardından Fransa 90 . dakikada Maxime Bossis ile bir gol daha buldu . Bu gol iptal edilmedi ve maç 4-1 Fransa ' nın galibiyetiyle bitti .

1986 : FALKLAND

--------------

Meksika ' da düzenlenen kupada , 4 yıl boyunca Falkland Adaları için İngiltere ile savaşan Arjantinliler , her maçta ' Falkland Arjantin ' indir ' pankartları astı ve İngilizlerin öldürülmesi gerektiğini ifade ettikleri milliyetçi marşlar söylediler .

İki takım kupada çeyrek finalde rakip oldu . Arjantinli ve İngiliz taraftarlar birbirine girdi , çok sayıda taraftar yaralandı .

Maçta tarihe geçen ve biri ' Tanrı ' nın eli ' , diğeri ' Yüzyılın golü ' olarak adlandırılan 2 gol atan Arjantinli Diego Maradona , ' Bu bizim için final maçıydı . Maçı kazanmak için değil , İngilizleri yenmek önemliydi ' demişti .

1998 : ABD-İRAN

--------------

Fransa ' daki turnuvada , aralarındaki siyasi ilişkilerin çok gerildiği ABD ve İran aynı grupta yer aldı . Fransa polisinin çok geniş güvenlik önlemleri aldığı maç , İran ' ın 2-1 ' lik galibiyetiyle bitti . Çok dostça bir atmosferde geçen maçta iki takım oyuncuları birlikte fotoğraf bile çektirdi .

02 . 06 . 2010 10 : 34 : 38
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile