Kur'an-ı Kerim'i Gönül Gözleriyle Okuyorlar

ANTALYA - HÜSEYİN KANBER - Antalya'da 18 görme engelli öğrenci, doğuştan görme engelli din görevlisi Rıdvan Cinkara tarafından braille alfabeyle hazırlanan kitapla Kur'an-ı Kerim'i öğreniyor.

Antalya Müftülüğü ve Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği işbirliğiyle görme engellilere yönelik Kur'an-ı Kerim kursu düzenlendi.

Doğuştan görme engelli ve hafızlık dalında Türkiye birinciliği bulunan, Kahramanmaraş'ta müezzinlik yapan Rıdvan Cinkara tarafından verilen kursta, yine Cinkara tarafından braille alfabesiyle hazırlanan ve Diyanet İşleri Başkanlığının onayına sunulan kitapla eğitim veriliyor.

Farklı illerden gelen öğrenciler, kurs süresince Antalya'da Beyaz Baston Görme Engellileri Derneği misafirhanesinde kalıyor. 2 haftadır süren kurs, 2 hafta daha devam edecek.

İl Müftü Yardımcısı Mevlüt Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da ilk defa görme engellilere yönelik bir kurs düzenlendiğini söyledi.

2 hafta önce başlayan kursa farklı illerden 8'i kadın 18 öğrencinin katıldığını anlatan Topçu, "Bu fotoğraf bize Kur'an-ı Kerim'i öğrenmede engel olmadığını gösteriyor. Bu tablonun tüm insanlarımıza mesaj verdiğini düşünüyorum" dedi.

Daha fazla insana ulaşmak için kursların uzun süre devam etmesini arzuladıklarını dile getiren Topçu, ilçelerden talep geldiği takdirde kurs açabileceklerini ifade etti.

Türkiye'de braille alfabesini ve Kur'an-ı Kerim'i bilen kişi sayısının az olmasından yakınan Topçu, "Kursu başarıyla tamamlayan arkadaşlarımız memleketlerine gittiklerinde, buna yönelik kurslar düzenlemelerini istiyoruz. Bu konuda kendilerini destekliyoruz. Görme engelli insanlara bizim ulaşmamız zor olabilir ama onların rahatlıkla ulaşıp uygulamayı anlatmaları daha yararlı olacaktır" diye konuştu.

-1,5 yılda hazırlanan alfabe

Cinkara da Kahramanmaraş'tan geldiğini, 7 yıldır farklı illerde görme engellilere yönelik kurs verdiğini söyledi.

Kursta 1,5 yılda braille alfabesiyle hazırladığı "Kur'an-ı Kerim okuma rehberi" adlı kitabından faydalandığına işaret eden Cinkara, kitabın Kur'an-ı Kerim'i okumayı öğrenme, tecvid ve dualar ile sureler olmak üzere 3 bölümden oluştuğunu kaydetti.

Bu kadar detaylı kitabın Türkiye'de ilk defa hazırlandığını belirten Cinkara, kitabın Diyanet İşleri Başkanlığınca basılı hale getirilmesi için incelendiğini bildirdi.

Kursa katılan öğrencilerin istekli ve gayretli olduklarını vurgulayan Cinkara, bu durumden memnun olduğunu söyledi.

Engeli bulunmayan insanlara da braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim öğrenmelerini öneren Cinkara, "Birçok görme engelli Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek istiyor ama öğretecek kişi olmadığı için bu isteğini yerine getiremiyor. Eğer engeli bulunmayan insanlar da öğrenirlerse kendilerine gelen talepleri geri çevirmemiş olurlar" diye konuştu.

Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Hasan Kırıcı ise derneklerine Kur'an öğrenimi için talep gelmesi üzerine müftülükle görüştüklerini, yapılan araştırmanın ardından kurs açılmasına karar verildiğini kaydetti.

-Kur'an'ı öğrenip başkalarına öğretmek istiyorlar

Doğuştan görme engelli Yasemin Akça, Kur'an-ı Kerim'i okumayı çok istediğini, böyle bir kurs açılınca hemen başvurduğunu belirtti.

Akça, harfleri öğrendiğini, kısa zamanda Kur'an-ı Kerim'i en iyi şekilde okumak istediğini dile getirdi.

Kurs için Trabzon'dan gelen Gökhan Özçelik de 19 yaşında geçirdiği bir ameliyatın ardından görme yetisini kaybettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için daha önce de farklı illerdeki kurslar için başvurmuştum. Antalya'da kurs açılınca buraya geldim. 2 haftadır kurstayız ve çok önemli konuları öğrendik. Kursu başarıyla tamamlayıp, Trabzon'daki arkadaşlarıma braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i öğretmek istiyorum."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile