Kurakligin Ardindan Gelen Yagmurlar Siyez Bugdayi Yetistiricilerinin Yüzünü Güldürdü

Kurakligin Ardindan Gelen Yagmurlar Siyez Bugdayi Yetistiricilerinin Yüzünü Güldürdü

Kastamonu’da 12 bin yillik ata tohumu Hitit bugdayi olarakta bilinen siyez bugdayi, kurak giden kis mevsiminin ardindan setkili olan yagislarla birlikte yesillenerek boylanmaya basladi.

Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde yaklasik 12 bin dekar alanda ekilen ve bugdayin atasi olarak bilinen cografi isaretli ürün siyez bugdayi her yil Aralik ayinda toprakla bulusturuluyor. Bölgede “kabulca”, “kaplica” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyez bugdayinin ekimi, kar yagisi öncesinde çiftçiler tarafindan gerçeklestirildi.

Ancak kis mevsiminde yagislarinin mevsim normallerinin altinda olmasi sebebiyle, siyez bugdayi geç filizlendi. Hiçbir kimyasal madde kullanilmadan ekilen siyez bugdayi, son günlerde etkili olan yagislarla birlikte istenilen seviyeye ulasmaya basladi.

Yagislar siyez üreticilerinin de yüzünü güldürdü.

"Son zamanlarda yagan yagmur ile birlikte siyez bugdayimiz yesillenmeye basladi"

Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde siyez üreticiligi yapan genç çiftçi Yasin Cigerci, "Verimli bir yil daha beklediklerini söyleyen Cigerci, “Aralik ayinda siyez bugdayimizi toprakla bulusturduktan sonra havalarin biraz kurak gitmesi sebebiyle siyez bugdayimiz büyüyememisti. Kis mevsiminde havalarin kurak gitmesinden ötürü siyez bugdayi kar suyuyla besleyemedi. Bizim için bu durum çok önemli, çünkü siyez bugdayi kendisini besleyemezse yeterince büyümez. Bizler de kurak bir mevsimden çiktiktan sonra tarlamiza incelemelerde bulunmaya geldik. Son zamanlarda yagan yagmur ile birlikte siyez bugdayimiz yesillenmeye basladi.

Bu da bizler için çok önem arz ediyor. Eger hava kurak gitseydi ve hiç yagmur yagmasaydi bizler için zorlu bir süreç olacakti. Allah nasip ederse de bu yilin hasadini Agustos ayinda yapabilecegiz. Bu bizim içinde çok önemli bir durum. Siyez bugdayimiz artik her ay boylanmaya basladi.

Su anda da boylanmasi gayet güzel. Insallah verimli bir yil olacak diye tahmin ediyoruz” dedi.

Öte yandan Agustos ayinda hasadi yapilan siyezden aldiklari rekolteden ve vatandaslarin gösterdigi ilgiden büyük memnuniyet duyan ilçedeki çiftçiler, üretimi arttirmayi hedefliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile