Üretiminin yüzde 80'ine yakınının Osmaniye ve Adana'da yapıldığı yer fıstığında geçtiğimiz yıl ülke genelinde 140 bin ton rekolte gerçekleşti. Bu yıl çiftçilerin kuraklığa bağlı olarak alternatif ürünlere yönelmesi nedeniyle 120 bin ton civarında kalması bekleniyor.
AA muhabirine konuşan Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Ekimine Mayıs ayında başlanan ve yaz mevsimi boyunca sık sık sulanması gereken yer fıstığı üretimi, yaşanan kuraklık nedeniyle düştü" dedi.
- DSİ'nin uyarısını dikkate aldık
Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaz mevsimi başında, barajlardaki su miktarının yeteri düzeyde olmaması gerekçesiyle tarım alanlarına verilecek su miktarının düşeceği yönünde bilgilendirme yaptığını belirten Sağlam, şunları söyledi:
"DSİ'nin uyarısı üzerine çiftçilerimize bol su isteyen yer fıstığı yerine alternatif ürünlere yönelmeleri yönünde tavsiyede bulunduk. Çiftçilerimiz bu riski dikkate alarak alternatif ürünleri ektiler. Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 78'inin karşılandığı Çukurova'da rekolte düşüşü yaşandı. Kuraklık nedeniyle ülke genelinde yer fıstığı üretimi, geçen yıla göre yüzde 14 düşüşle, 120-122 bin tonda kaldı" diye konuştu.
Osmaniye ve Adana'nın yer fıstığı üretiminde başı çektiğini, İçel, Kahramanmaraş, Aydın, Urfa ve Siirt'te de yer fıstığı tarımı yapıldığına işaret eden Sağlam, şunları kaydetti:
"Bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen son 10 yılda yer fıstığı ekili alanlarda yüzde 54, ürünün miktarında ise yüzde 75 artış oldu. Yer fıstığı, endüstriyel ürün olmasına rağmen ülkemizde çoğunlukla çerez olarak kullanılıyor. Bunun yanısıra, bisküvi, pasta, çikolata, şekerleme, cezerye sektöründe kullanım oranı da yıldan yıla artıyor. Sabun ve hayvan yemi katkı maddesi olarak da tercih ediliyor. Yağ oranı bakımından zengin olmasına rağmen yüksek maliyet nedeniyle yağ sanayinde değerlendirilmiyor."
Kuraklık Fıstık Üreticisinin Tadını Kaçırdı
Kuraklık, yer fıstığı rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 14 düşüşle 120 bin ton civarında kalmasına neden oldu.