Kuraklık Kültür Balıkçılığını Da Olumsuz Etkiledi

Su kaynakları açısından zengin iller arasındaki GümüşŸhane'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanlığŸınca verilen kilogramda 65 kuruşŸ hibe desteğŸiyle önemli sektörlerden biri haline gelen kültür balıkçılığŸı da mevsimin kurak geçmesinden etkilendi.

Son yıllarda kültür balıkçılığŸı büyük gelişŸme kaydeden GümüşŸhane'de, aile işŸletmesi olarak başŸlayan kültür balıkçılığŸı Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanlığŸının kilograma 65 kuruşŸ hibe desteğŸi sağŸlamasıyla Torul ve Kürtün baraj göllerinde kafes balıkçılığŸını önplana çıkardı.
Kentte, 1996 yılında 50 ton olan alabalık üretiminin, 1997'de 120, 2004'te 309, 2005'te 365, 2006'da 552, 2007'de 730, 2008'de bin 681 ve 2014 yılında 4 bin 758 tona yükselmesiyle kültür balıkçılığŸı, pestil ve madencilikten sonra en büyük sektör durumuna geldi.
Devlet Su İşŸleri Genel MüdürlüğŸünce enerji üretimi amacıyla yapılan Kürtün Baraj Gölü'nde 11 işŸletmenin 45 bin metrekarelik alanını, Torul Baraj Gölü'nde ise 11 işŸletmenin 60 bin metrekarelik alanı kiralamasıyla her iki gölde yıllık balık üretimi toplam 4 bin 527 tona, yan derelerle birlikte 4 bin 758 tona yükseldi. Bu üretime karşŸılık üreticilere yıllık 3 milyon 92 bin 270 lira hibe desteğŸi sağŸlanıyor.
Torul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Evrim ǖzdemir, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, Torul Baraj Gölü'nde 11 işŸletmenin yılda toplam bin 869 ton balık ürettiğŸini söyledi.
İlçe geleninde yılda bin 978 ton balık üretildiğŸini dile getiren ǖzdemir, "Kilogram başŸına 65 kuruşŸ devlet desteğŸi sağŸlanmaktadır. ǜretilen balıklar çoğŸunlukla iç piyasa ve çevre illerde tüketilmektedir. BalığŸın satılacak, yani porsiyon durumuna gelmesi 14-17 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Sonbahar ve kışŸ döneminde sağŸım yöntemiyle alınan yumurtalar döllendikten sonra yetişŸtiriciler tarafından göl üzerindeki kafeslere konulmaktadır. Bir balığŸın porsiyon ağŸırlığŸı 6-8 ayda gerçekleşŸmektedir. YetişŸtiriciler hazır yem kullanmaktadır" dedi.

ǖzdemir, müdürlük olarak aylık rutin denetimler yaparak işŸletmecilerden üretim hakkında bilgi aldıklarını da dile getirdi.
-"Kuraklık olumsuz etkiledi"
Torul Baraj Gölü'nde bir özel işŸletmede su ürünleri mühendisi olarak görev yapan Gökhan Kıraç ise mevsimin kurak gitmesinin balık üretimini olumsuz etkilediğŸini söyledi.
Torul Baraj Gölü'nde su sıcaklığŸının çok yüksek olduğŸunu ifade eden Kıraç, şŸunları kaydetti:
"Geçen yıla göre sıcaklık bu yıl, mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Geçen yıl bu aylarda suyun sıcaklığŸı 16-18 derecedeyken bu yıl 22-24 derece arasında değŸişŸiyor. Haliyle sudaki bu sıcaklık porsiyon seviyesine ulaşŸacak balığŸı olumsuz etkilemektedir. LJünkü bu sıcaklıkta balığŸa yem verme gibi bir şŸansımız olmuyor. Yem vermeyince de balık zayıflıyor, porsiyon ağŸırlığŸının altında oluyor. Yem vermemiz ise balık ölümlerine neden oluyor. Ayrıca havanın sıcak olması sudaki oksijen oranını da düşŸürüyor."
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile