Kuraklik Siirt Fistiginin Rekoltesini Düsürdü, Fiyatini Artirdi

Kuraklik Siirt Fistiginin Rekoltesini Düsürdü, Fiyatini Artirdi

Türkiye’de kurakligin etkili oldugu sezonda Siirt fistigi da nasibini aldi. Kurakliktan dolayi rekolte düserken, fiyatlar altinla yaristi. Talep ise yurt disindan oldu.



Kuraklik nedeniyle bu yil Siirt fistiginda rekolte düstü. Rekoltenin düsmesiyle fiyatlar altinla yarismaya basladi.

Üreticiler, fiyatlarin geçen sene 100 liradan satildigini, bu yil ise kurakliktan dolayi iç piyasada 130-140 arasi, dis piyasada ise 200 liradan satildigini belirtti.

Bu yil mahsulün az olmasindan dolayi fistik fiyatlarinda artisin devam edecegini ifade eden fistik saticisi Selami Özbilici, fistik fiyatlarinin altinla yarisir hale geldigini söyledi.

Özbilici,“Geçmis yillara nazaran fistik kurakliktan dolayi baya etkilendi. Suanda iç piyasada 130 lira, batida 200 liradan satis yapiliyor. Kurakliktan dolayi fistik az çikti. Genel olarak altin tüm illerde ve dünyada bulunur, ama Siirt fistigi sadece Siirt’te bulunur. Müsterilerimiz ve Siirt’e gelen misafirler, es, dost genel olarak bu tadi begeniyor. Lezzetli oldugu için vazgeçmiyorlar” dedi.



“SATISLARIMIZ IHRACAT OLDUGU IÇIN MEMNUNUZ”

Uzun yillar Siirt’te fistik saticiligi yapan ve kaliteli fistik ile yurt disina ve Türkiye’nin her yerinden siparis aldigini aktaran Ramazan Özbilici, “20 yildir ilk kez fistik fiyatlarinin bu kadar yükseldigine tanik oldum. Bu yil ki satisimizin geneli ihracat oldugu için biz daha memnun olduk. Rekoltenin az olmasi nedeniyle fiyatlarda yükselme oldu. Fistigimiz su anda altinla yarisiyor. Altini her kuyumcuda bulabiliyoruz ama bu yil fistigi bulamiyoruz. Iyi, kaliteli fistigi bulamadik. Türkiye’nin her yerine kargo hizmetimiz var” diye konustu.

Müsteri Abdullah Hamet ise Siirt fistigi almaya geldigini, lezzetinden vazgeçemedigini ve fiyatinin 130-200 lira arasi oldugunu kaydetti.

(Selami Deniz-IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile