Kurban Bayram'ında Beslenme Önerileri

Kurban Bayram'ında Beslenme Önerileri

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Vedat Söyiler, “Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir” dedi.

Kurban Bayramında dengeli beslenmeye yönelik açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Söyiler, et tüketiminin artışıyla birlikte şekerli besinlerin de tüketiminin arttığını söyledi.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu vurgulayan Söyiler, yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi ve kısıtlı miktarlarda tüketilmesi gerektiğini söyledi.



Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Söyiler, “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir” dedi.

Etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Söyiler, şunları söyledi:

“Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurbanlığınızın satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmalısınız. Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık açısından önemlidir. Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısında önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların birtakım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır.”

“Etlerin korunması çok önemli”

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu da vurgulayan Söyiler, şu ifadelerde bulundu:

“Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile