Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat

Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatan bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, Kurban Bayramı’nda beslenme yollarından bahseden Gence, kurban etinin saklama ve pişirme yollarından da bahsetti. Özellikle bayram ziyaretlerindeki ikramların az az tüketilmesi gerektiğini anlatan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence’nin, açıklaması şu şekilde:

Kurban Bayramı da olsa, et tüketimine, tatlı tüketimine, porsiyon miktarlarına, öğün sayısına, besin gruplarının dengeli dağılmasına sağlıklı beslenme adına her zaman dikkat edilmesi gerekmektedir. Kırmızı et çok iyi bir hayvansal protein kaynağı olmasının yanında, B12, B6 ve A vitamininden zengindir. Aynı zamanda Demir, çinko, magnezyum, fosfor minarellerini içerir. Demir eksikliğinde özellikle tüketilmesini istediğimizi besinlerdendir kırmızı et. Bayramda artan kırmızı et tüketimi ile, kalp damar hastalıkları, diyabet, gut, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları olan kişiler yüksek risk altındadır. Bu hastalıkları olan insanların et tüketirken porsiyon kısıtlaması gerekmektedir. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım almaları iyi olacaktır. Sağlıklı bir bayram geçirebilmek için, etlerin pişirilme, saklanma, doğranma şekilleri ve hijyene ayrıca dikkat edilmek gerekiyor. Hijyenik ortamlarda kesilmezse, saklama ve sıcaklık koşullarına dikkat edilmediğinde salmonella, tüberküloz gibi hastalıklara yakalanabilirsiniz.

Kurban etinini en azından 24 saat bekletin

Kurban etini keser kesmez kahvaltıda bile tüketmeye alışkın olan bir toplumuz fakat bu alışkanlığı değiştirmek gerekiyor. Keser kesmez tüketeceğiniz ette “ölüm sertliği” dediğimiz durum oluşuyor. Etin sertliği ise özellikle hazımsızlık ve şişkinliğe neden olduğu için gün içinde rahatsızlık duymanıza neden oluyor. Özellikle mide ve bağırsak hastalıkları ile sıkıntısı olan bireylerin kesilir kesilmez et tüketmemeleri daha iyi olacaktır. Bekleterek tükettiğiniz et hem daha yumuşak hemde hazmı daha kolay olacaktır. Dolapta 1-2 gün bekleteceğiniz et daha iyi olacaktır.

Kurban etini saklama koşulları nasıl olmalı?

Buzdolabında hemen pişirmelik şekilde parçalara ayırdığınız etleri 3-5 gün arası saklayabileceğiniz gibi, derin dondurucularda -18 derecede 3 ay boyunca saklayabilirsiniz. Dondurucudan çıkartıp oda sıcaklığında çözdürmeyin, dondurucudan buzdolabının sebzelik kısmına aktarın. Çözdürülmüş etleri tekrar dondurmamak koşulu ile pişirebilirsiniz. Çözünen etler hemen pişirilmeli, bekletilmemeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etler çabucak bozulabilecek besin grupları olduğu için hastalıklara davetiye çıkarmamak için dikkatli olmak gerekir.

Kurban etini nasıl pişirmeliyiz?

Et miktarının yanı sıra pişirme yönteminizde çok önemli, çünkü yüksek ısılarda kızartma tarzında pişirmeniz etin kansorojen ögeler içermesine neden oluyor. Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurmayı tercih etmemenizi öneriyoruz. Bunun yerine haşlama, fırında ve ızgara olarak etlerinizi pişirebilirsiniz.

Kavurma yapılacaksa dikkat edilmesi gerekenler

Kavurma illa yapılacaksa da alabileceğiniz önlemler şunlar olabilir. Kırmızı etten iyice görünen yağları ayırararak, ilave yağ koymadan Ya da kuyruk yağı eklemeden pişirmeniz biraz daha makul olabilir. Sebzelerle zenginleştirerek yapabilirsiniz aynı zamanda sebze ile yemeğin vitamin ve mineral bakımından daha zengin olmasını sağlamış olursunuz.

Mangal yapılacaksa dikkat edilmesi gerekenler

Mangal şeklinde yapılacaksa dikkat edeceğiniz hususlar ise; eti çok fazla pişirmemeniz olacaktır. Çok pişmiş etler kanser riskini artırır. Etin ateşe çok yakın olması ise vitamin ve mineral kayıplarına neden olacaktır. Sağlıksız pişirme yöntemleri kullanmanız kansere yakalanma riskinizi artırır. Yapılan çalışmalarda kolon ve mide kanserini artırdığı yönündedir. Fazla tüketilen kırmızı et aynı zamanda kan yağlarının yükselmesine ve ürik asit değerlerinizin artmasına neden olabilir. Et yemeklerine ilave yağ koymamanız, az su ile pişirmeniz ve suyunu dökmemeniz etten alacağınız vitamin ve minerali kaybetmemeniz anlamına gelecektir.

Bayramda besleme tavsiyeleri

Ziyaretlerde ikramlıkların küçük miktarını tüketin, öğünlerinizi atlamayın, doygunluk hissinizin olması atıştırmalıkları daha az tüketmenize yardımcı olacaktır. Tatlılardan ve şekerlemelerden olabildiğince uzak durun, tatlı veya şekerlemenin yerine meyve ve yağlı tohumlardan yani fındık, ceviz ve bademden faydalanın. Gün içinde bol bol su için, sıvı tüketiminizin 8 bardak sadece sudan oluşmasına özen gösterin. Kırmızı et tüketiminde porsiyonu abartmayın, fazla kaçırdım diyorsanız, fiziksel aktivitenizi artırın.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile