Kurban Bayramı’nda Sağlığa Dikkat

Kurban Bayramı’nda Sağlığa Dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Dr. Mustafa Bostancı, Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirebilmek için önerilerde bulundu.
Bayram deyince akla şeker, tatlı ve geleneklere uygun besinlerin geldiğini belirten Uz. Dr. Bostancı, insanı cezbeden bu besinlerin bilinçsizce tüketildiği zaman birçok sağlık sorununa yol açtığını söyledi.

Tatlının aşırı tüketildiğinde vücudun fazla şekeri yakamadığını ve şekerin yağa dönüştüğünü aktaran Uz. Dr. Bostancı, “Bu da kişinin kilo almasına sebebiyet verir. Özellikle bayram gibi özel günlerde kişi sağlıklı bile olsa tatlı, tuzlu ve yağlı besinleri kararında tüketmesi gerekir. Akraba ziyaretlerine giderken, yeme ve içmelerine daha çok dikkat etmeleri gereken tansiyon hastaları, ilaç da kullanıyorsa tansiyonlarında beklenmedik ani düşmeler veya yükselmeler olabilir. Buda onlar için son derece tehlikelidir. İdrar söktürücü kullanan hastalar dikkatli olmalıdır çünkü terlemeyle zaten sıvı kaybeden hastalar, birde bu ilaçları kullanırsa tansiyon daha çok düşebilir. Tansiyon düşüklüğünde yorgunluk, halsizlik, oturduğu yerden aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastanın böyle bir durumda ilacını kesmeden doktoruna başvurması ve ilaç dozlarının yeniden ayarlanması gerekir” dedi.

ŞERBETLİ TATLI YERİNE SÜTLÜ VE MEYVELİ TATLILAR
Bayramlarda, tuzun, yağın, etin fazlasıyla tüketildiğine işaret eden Uz. Dr. Bostancı, “Özellikle tuz fazla alındığında vücutta suyu tutup tansiyonu yükseltir. Şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, az demli çay, bitki çayları ve sıvı oranı yüksek meyveleri tüketmesi önerilir. Tuzun hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanıldığınıdüşünüldüğünde kişi ne kadar fazla hazır gıda tüketiyorsa, o kadar çok tuz alıyor demektir. Tuz aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanları da ilgilendirir. Kalp sağlığını kötü etkileyecek kızartılmış, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden, kırmızı etten olabildiğince uzak durmalıdırlar. Bayramda haşlama, ızgara ve fırında pişirilen besinler tercih edilmelidir. Posalı besinler alınmalı, kuru baklagiller, kepekli ekmek, sebzeler ve meyveler yenilmelidir. Ancak meyveler ara öğünde tek çeşit ve porsiyon hesabıyla yenmelidir. Sıvı yağlar ve beyaz et tercih edilmelidir. Ayrıca fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler ve buna benzer fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Şehir dışına tatile gidecekler ve bayram ziyaretinde bulunmak isteyenler de günde en az 6 saatlik uyku ile vücudun ihtiyacı olan dinlenme saatini önemsemelidir” diye konuştu.

“BAYRAMDA AZ VE SIK BESLENİLMELİDİR”
Bayramda birdenbire aşırı yemek yemenin, mide ve bağırsak sisteminde; gaz sıkıntısı, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı gibi çeşitli rahatsızlıklara, baş ağrılarına, tansiyon yükselmelerine, şeker komasına yol açabileceğine dikkat çeken Uz. Dr. Bostancı, “Güne kahvaltı ile başlayıp az az ve sık sık yemek yenilmelidir. Üç an, üç ara olmak üzere günlük yemek öğünleri düzenlenmelidir. Sıvı alımına dikkat etmeli günlük 1,5- 2 litre su tüketilmelidir. Meşrubat şekerli ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları, doğal maden suyu tercih edilmelidir. Şerbetli hamur işleri yerine sütlü ve meyve tatlıları tüketip, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze, meyve gibi posalı besinlere özen gösterilmelidir. Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş yemekler yenmelidir” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile