Kurban Bayramı'nda Yaralanmalara Dikkat

Kurban Bayramı'nda Yaralanmalara Dikkat

Bilecik Devlet Hastanesi Acil Servis Doktoru Şakir Yumuşak, Kurban Bayramı öncesinde çeşitli uyarılarda bulundu.


Yumuşak, kurban keserken kesiklere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, Kurban Bayramlarında en çok delici, kesici alet yaralanmaları, bazen hayvan darpları ile karşılaştıklarını kaydetti.

"Bu yaralanmalar sonucunda da en çok kanamalar ile hastalar acil servislere başvuruyor" diyen Yumuşak, "Bir yeriniz kesildiğinde kan kaybı olmamasına dikkat edilmelidir. İlk hedefimiz kanamayı durdurmak olmalı. Ciddi kan kaybı olan kesiklerde, kanamanın kanayan yerin üzerine bastırarak durdurulması gerekiyor. El kesiklerinde durdurma işlemi kolay olabilir ancak bileğimize doğru bir kesi oluşmuşsa, atar damarların kesikleri çok daha ciddi ve hayati tehdit oluşturabilir. Hastaya ilk müdahale bilinçli bir kişi tarafından kanamanın durdurulması ile yapılır. Yüzük ve kol saati gibi aksesuarlar çıkarıldıktan sonra el kalp seviyesinde tutulmalı ve eklemleri aşırı bükülmeden uygun pozisyonda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sızıntı tarzında bir kanama olduğu fark edildiğinde, kanayan kısım kalp hizasından yukarıya gelecek şekilde kaldırılarak kanama belli oranda azaltılabilir. Ayrıca tıbbi rahatsızlığı olan kişilerin kesim işlemlerinde kesinlikle bulunmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

Kesikler nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonlara da dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Yumuşak, "Kesiklerin, yani açık yaraların, enfeksiyon olmaması için iyice temizlenmesi gerekir. Kesiğin üzeri kirlenmişse sabunlu suyla veya temiz bezle yıkanması ve yara içinde olabilecek hayvan tüyü, kum parçası gibi yabancı cisimlerin çıkarılması önemlidir ancak bu yapılırken yarayı çok zedelemeden, yavaş biçimde temizlemek gerekiyor. Aksi takdirde kanamanın artma riski var. Ancak kesik derinse dikiş atılabilmesi için zaman kaybedilmemeli çünkü derin bir kesiğe belli bir zaman geçtikten sonra dikiş atılması mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra derin kesiklerin kas, tendon ve sinir gibi dokulara zarar verme riski de var. Böyle bir durumda çok kısa sürede müdahale edilmezse kesiğin oluştuğu bölgede hareket kısıtlılığı, uyuşma, hissizlik gibi geri dönüşü olmayan sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu yüzden ciddi ve derin kesiklerde hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir" diye konuştu.

Kurban kesim işleminin ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini de anlatan Yumuşak, şöyle devam etti:
"Kopan parça varsa merkeze ulaşıncaya kadar soğutulması sağlanmalı. Kopan parçanın zamanında ve doğru bir şekilde hastaneye götürülmesi gerekir. Böyle bir durumda panik yapmak yerine, kopmuş parça temiz su ile yıkanmalı, ıslak temiz bir bezle sarılmalı ve su geçirmez bir torbaya konulmalıdır. Bu torbanın buz üzerine yerleştirilerek hastayla birlikte en yakın kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır. Kurban kesim işini ehil insanların yapması daha doğrudur."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile