Kurban Bayramında Et Tüketimine Dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uzmanlar, et tüketimi konusunda vatandaşları uyarıyor.


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başdiyetisyeni Sunay Kütük, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, mide, şeker ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan ve ileri yaş grubundaki bireylerin, Kurban Bayramı'nda et tüketimine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Kütük, sindirimi zor bir besin olan kırmızı etin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesinin daha uygun olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Bayramda tüketeceğimiz kırmızı et, sindirimi zor bir besin olup bu nedenle etin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi uygundur. Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemi kullanmak doğrudur. Kızartma ve kavurma işleminden kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen madde oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Doğru pişirme tekniği ile tüketeceğiniz kırmızı etin biyoyararlığını arttırmak için az miktarda zeytinyağı eklenmiş bol yeşillikli bir salata veya C vitamininden zengin taze sıkılmış bir meyve suyu tercih edilmelidir. Diğer bir alternatif olarak etleri tek başına değil de sebze ile birlikte pişirilmesi besin çeşitliliği sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Kurban Bayramı'nda bilinçsizce artan kırmızı et ve aşırı tatlı tüketimi, kan şekeri ve kan yağlarında ani yükselişlere neden olabilir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağ gibi hayvansal kaynaklı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır."

Bayram sabahında yapılan kahvaltının da önemli olduğunu vurgulayan Kütük, "Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve aşırı miktarda yemek tüketmeden gün boyu az az ve sık beslenilmeli. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimi ağırlıklı olmalıdır. Geleneksel olarak bayram ikramlarımızı ağır şerbetli tatlılar ve börekler yerine hafif meyve tatlıları, sütlü tatlılar, dondurma veya meyve tabakları olarak hazırlamak uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile