Kurban Etini 24 Saat Bekletmeden Tüketmeyin

Kurban Etini 24 Saat Bekletmeden Tüketmeyin

Kurban Bayraminda kesim sonrasi etin 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektigini belirten Diyetisyen Rengin Özbey, vatandaslara kizartma, kavurma ya da mangal yerine haslama ve firinda pisirme yöntemini tercih etmeleri gerektigi uyarisinda bulundu.

Kurban Bayraminda vatandaslara, kesim sonrasi etlerin saklanmasi, pisirilmesi ve porsiyon kontrolü hakkinda açiklamalarda bulunan Diyetisyeni Özbey, bayram boyunca saglikli beslenmenin sürdürülmesi noktasinda bilgiler verdi.

Et pisiminde ekstra yag kullanilmamali

Kurban etinin kesilmesinden hemen sonra yenmesinin sindirim sistemi bozuk olan insanlar için sikintilara yol açabileceginden bahseden Diyetisyen Rengin Özbey, “Etler biliyorsunuz ki sindirimi zor olan besinler. Özellikle Kurban Bayrami’nda mide ve bagirsak rahatsizliklari olan hastalarda mide problemleri artiyor. Bu yüzden etler mutlaka kesildikten sonra 24 saat bekletilmeli ve pisirme yöntemi olarak da kizartma, kavurma ve mangalin yerine haslama ya da firinda pisirme yöntemleri tercih edilmeli. Pisirirken de etin kendi yagiyla pisirilmeli ekstra bir yag ilave edilmemeli. Ayrica etlerin görünen yaglari da ayirt edilmeli. Çünkü etler, görünen yag haricinde ortalama yüzde 21 oraninda yag içeriyor. Bu yaglar da hayvansal yag dedigimiz yani doymus yaglar. Bu da direkt olarak kalp hastaliklari riskimizi arttiriyor” dedi.

Etler mutlaka iyi pisirilmeli

Kurban Bayraminda et tüketiminin yaninda sebze agirlikli beslenmenin de önemine vurgu yapan Özbey, “Etler C ve E vitamini yönünden fakir besinlerdir. O yüzden de etlerimizi tüketirken mutlaka yaninda salatamiz veya bir sebze yemegimiz veya taze sikilmis meyve sulariyla birlikte tüketmemiz etteki demir emilimini arttirarak bizim için daha besleyici hale gelecektir. Etlerimiz mutlaka iyi pisirilmeli. Kesinlikle çig ve çok az pismis olmamali. Çünkü Zoonoz hastaliklari riski açisindan da bizim adimiza risk olusturabilir. Diger bir konu da Kurban Bayrami’nda sakatat tüketimi de artiyor. Yani etin kendisinin kolesterol içeriginin yüksek olmasindan da öte sakatatlar da ciddi miktarda kolesterol, doymus yag içeriyor. Bu yüzden de sakatat tüketiminden de bu süreçte kaçinilmaliyiz” seklinde konustu.

Tatli tüketimine dikkat etmeliyiz

Bayramda tatli tüketimine de dikkat edilmesi gerektigini söyleyen Özbey, “Bayramin diger bir önemli unsuru da tatli tüketimi. Her gittigimiz misafirlikte her ikram edilen tatliyi tüketmemek gerekiyor. Porsiyon kontrolü çok önemli. Serbetli tatlilar yerine de sütlü ve meyve tatlilarini tercih etmeliyiz. Tabii ki bu süreçte diger bir konu da su tüketimi ve fiziksel aktivite. Etin toksinlerinden arinmasi adina günlük 2 ya da 2.5 litre su tüketmeye özen gösterelim. Ve aksam saatlerinde de yarim saat hafif ve orta tempoda bir fiziksel aktivite yapmamiz da bayramimizi güzel geçirmeye yardimci olur” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile